♦ ROE – rentabilitatea capitalurilor (profit net/media capitalurilor proprii), indicator care arată rentabilitatea unei societăţi şi eficienţa cu care generează profituri, fiind de preferat să fie cât mai mare – este estimat de analiştii BRK la 20% pentru banca de la Cluj, cu aproximativ patru procente faţă de mediana grupului comparabil de 16,2%. În acelaşi timp, BRD se situează puţin peste mediană, cu un ROE de 16,8%.
Casa de brokeraj BRK Financial Group consideră că, pe baza rezultatelor estimative pentru anul 2025, acţiunile Băncii Transilvania (TLV) se tranzacţionează la un raport între capitalizare şi profitul net (multiplu P/E) de 6,5 ori, în linie cu mediana de 6,9x şi sub media de 8,1x date de 17 acţiuni bancare listate pe burse din România, Austria, Grecia, Cehia, Polonia, Turcia, Ungaria, Croaţia şi Slovacia.
Pe de altă parte, raportul P/BV (price to book value) pentru 2025 este estimat la 1,39x, uşor sub media şi mediana de 1,4x, în timp ce ROE – rentabilitatea capitalurilor (profit net/media capitalurilor proprii), indicator care arată rentabilitatea unei societăţi şi eficienţa cu care generează profituri, fiind de preferat să fie cât mai
mare – este estimat de BRK la 20% pentru banca de la Cluj, semnificativ peste mediana de 16,2x şi media de 16,8x.
Spre comparaţie, pentru BRD raportul P/E estimat pentru 2025 este de 8,4 ori, iar P/BV de 1,36x, în timp ce ROE este de 16,8%, uşor peste mediană şi în linie cu media. Pentru industrie, P/E estimat este de 6,85x, P/BV de 1,35 şi ROE de 14%.