Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Ce spun marii investitori străini de la BVB despre OUG de suprataxare a profiturilor companiilor din energie dată peste noapte: Suntem furioşi. Este un semnal negativ dat de Guvernul României

Bursă. Ce spun marii investitori străini de la BVB...

Autor: Tibi Oprea

09.01.2023, 07:00 642

East Capital, Fiera Capital, Trigon AM şi Avaron AM au peste 153 mld. euro sub gestiune cumulat şi deţineri importante la BVB.

Suedezii de la East Capital, canadienii de la Fiera Capital şi estonienii de la Trigon Asset Management şi Avaron Asset Management, administratori de investiţii care gestionează active de peste 153 de miliarde de euro cumulat şi cu deţineri în companii listate la Bursa de Valori Bucureşti, au răspuns la solicitarea ZF de a comenta despre decizia statului român de a supraimpozita profiturile companiilor de petrol şi gaze printr-o Ordonanţă de Urgenţă anunţată chiar la finalul anului 2022, fără consultări cu părţile interesate şi în mod diferit faţă de recomandările Uniunii Europene.

Jacob Grapengiesser, director de investiţii şi partener al East Capital, unul dintre cei mai importanţi investitori instituţionali din pieţele est-europene, inclusiv la BVB, cu 2,6 miliarde de euro sub gestiune, spune pentru Ziarul Financiar că decizia este periculoasă şi că nici marii investitori români, adică fondurile de pensii, nici cei străini nu sunt mulţumiţi. „Anunţul trimite un semnal negativ celei mai mari companii listate din România (OMV Petrom – n.r.). Nu vorbim doar de faptul că investitorii străini sunt furioşi, ci şi de faptul că în România există un mare sistem de pensii private. Aşadar, îţi răneşti proprii tăi investitori. De asemenea, afectezi averea cumulată, construită pe baza fondurilor de pensii de-a lungul multor ani. Este periculos când guvernele acţionează în această manieră“, spune Jacob Grapengiesser.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO