Burse - Fonduri mutuale

Bursă. CEC Bank a majorat de la 600 mil. euro la 1,5 mld. euro valoarea programului de obligaţiuni pe termen scurt (MTN) stabilit iniţial în decembrie 2022

Bursă. CEC Bank a majorat de la 600 mil. euro la 1,5...

Autor: Tibi Oprea

19.11.2024, 18:19 5460

CEC Bank, cea mai mare bancă de stat din România, a anunţat marţi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) că pregătit un prospect pentru a actualiza programul existent de obligaţiuni pe termen mediu (MTN Programme), aprobat de supraveghetorul sectorului financiar din Luxemburg (CSSF).

„Programul MTN a fost iniţial stabilit pe 21 decembrie 2022 pentru o sumă de 600 milioane EUR. Valoarea totală a Programului MTN a fost majorată la echivalentul a 1,5 miliarde EUR, cu opţiuni de tragere disponibile în RON, EUR şi USD. Termenii şi condiţiile generale ale Programului MTN, care au fost actualizate, sunt detaliate în prospectul de bază actual”, notează banca la BVB.

Prospectul de bază permite emisiuni suplimentare în cadrul programului MTN pentru admiterea la tranzacţionare pe o piaţă reglementată şi este valabil pentru o perioadă de 12 luni de la data aprobării de către CSSF.

Erste Bank Group şi ING Bank sunt aranjorii şi dealerii desemnaţi ai Programului MTN, în timp ce Dentons şi Clifford Chance au acţionat ca şi consultanţi juridici în legătură cu stabilirea programului şi actualizarea prospectului de bază prin birourile din Bucureşti şi Frankfurt.

Anterior, CEC Bank a anunţat că răscumpără anticipat obligaţiuni de 660 mil. lei listate la Bursa de Valori Bucureşti, două emisiuni care aveau dobânzi de 9% la lei şi 7,5% la euro şi scadenţa pe 30 decembrie 2025. ZF a scris anul trecut că unul dintre obligatarii emisiunii în euro a fost Hidroelectrica (H2O), cu o investiţie de 70 mil. euro (350 mil. lei).

Cele două emisiuni de obligaţiuni au fost primele emise de CEC Bank la Bursa de Valori Bucuresti, iar finanţările au fost folosite în scopuri corporative generale, inclusiv pentru lichiditate şi îndeplinirea cerinţelor MREL, potrivit BVB. După aceste răscumpărări, CEC Bank mai rămâne cu o emisiune de obligaţiuni scadentă în 2028.

CEC Bank a înregistrat în primul semestru (S1) din 2024 o creştere a activelor nete până la 93,2 miliarde de lei, plus 35% faţă de perioada similară a anului trecut. La nivelul grupului, profitul net a fost de 279,8 mil. lei, din care profitul net al băncii a atins 269,5 mil. lei, arată raportul semestrial publicat de instituţie la BVB.

În perioada ianuarie-iunie 2024, veniturile nete din dobânzi ale băncii au înregistrat o creştere cu aproape 27% an/an, pe seama majorării veniturilor din dobânzi, generate de creşterea lunară a soldului de credite şi plasamente (titluri, bănci, etc).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF HR TRENDS