♦ Cea mai tranzacţionată acţiune, Banca Transilvania ♦ Cel mai mare randament din BET-XT, Antibiotice Iaşi (90%) ♦ Brokerul anului, Swiss Capital ♦ Cel mai performant fond de investiţii local în 2024: 19,2% - fond BT Technology.
Prin prisma performanţelor din 2024, precum valoarea tranzacţiilor, a intermedierilor, randamentele livrate investitorilor de companii, fonduri mutuale şi fonduri de pensii, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a acordat marţi 20 de premii în cadrul evenimentului BVB Awards pentru a evidenţia performerii unui an complex: prima parte pe plus, a doua cu zile agitate.
Cea mai importantă realizare a anului 2024, consideră Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori, este numărul record de 226.000 de conturi de tranzacţionare. „Principalul obiectiv al nostru este creşterea numărului de investitori pentru a creşte anvergura bursei şi suportul companiilor listate“, a spus el la evenimentul organizat la Camera de Comerţ şi Industrie.
Hanga spune că 2024 a fost un an bun prin creşterea numărului de investitori, de tranzacţii (2,6 milioane de tranzacţii, plus 32%), sumă record finanţată prin Fidelis (16,4 mld. lei).
Adrian Tănase, CEO al BVB, spune că lucrurile bune se întâmplă, dar trebuie lucrat mai intens. Tănase remarcă numărul record de investitori şi creşterea substanţială din ultimii ani, de cinci ori de la pandemie încoace, dar subliniază şi lipsa unor oportunităţi investiţionale.
„Avem investitori locali din ce în ce mai puternici, dar care nu au oportunităţi. Trebuie să aducem mai multe companii, să creăm oportunităţi pentru aceşti investitori“, spune el făcând referire în primul rând la fondurile de pensii private Pilon II, cei mai mari investitori ai companiilor listate, şi care au ajuns la active record de 160 mld. lei.
Cum a arătat pe scurt anul 2024 pentru Bursa de Valori Bucureşti: 363 miliarde de lei capitalizare totală a companiilor listate, plus 17,6% faţă de 2023; 242 miliarde de lei capitalizarea companiilor româneşti listate, plus 5% faţă de 2023; rundele de finanţare FIDELIS au atras o sumă record de 16,4 miliarde de lei.
Mai jos, cele 20 de premii şi câteva comentarii din partea celor care au primit aceste premii.
1. Listarea anului 2024: Premier Energy (PE) – cea mai mare listare a unei companii antreprenoriale la Bursa de Valori. IPO de 140 mil. euro. „Ştim că există şi alte companii ca Premier şi ştim că pot profita de bazinul de investitori din România“, spune CEO-ul Jose Martin Garza.
2. Cea mai tranzacţionată acţiune pe piaţa reglementată în 2024: Banca Transilvania (3 mld. lei). A ridicat premiul Daniela Secară, BT CP. Ne bucurăm că efortul depus în 2024 ne-a adus din nou acest premiu după un an în care concurenţa noastră a reuşit să întrerupă o serie de 7 ani de premiu consecutiv.
3. Cea mai tranzacţionată acţiune pe AeRO. Simtel Team (55 mil. lei cât a fost pe AeRO – ulterior s-a transferat pe reglementat). Iulian Nedea, preşedinte: Au trecut 4 ani de la listare. Am reuşit să creştem cu 300% valoarea acţiunilor şi cifra de afaceri cu 800% şi profitul cu 900%. Listarea ne-a ajutat să realizăm aceste cifre. Transferul pe piaţa principală era un pas firesc.
4. Premiul pentru consecvenţă în derularea de titluri de stat Fidelis. Ştefan Nanu, şeful Trezoreriei: Sindicatul de intermediere s-a mărit, avem mai nou Tradeville şi Patria. Am început de la 0 prin 2015, 2016 în nişte structuri nu neapărat cele mai bune, după care în 2020 Fidelis a început cu emisiuni semestriale, anul trecut una la două luni şi am ajuns la frecvenţă lunară. Am ajuns la cifre pe care nici noi nu le puteam anticipa că le vom atinge cu resursele de retail. Unele ţări au ajuns la 20% serviciul datoriei persoanelor fizice în total datorie. Noi suntem la 6%. Avem outstanding de 60 mld. lei prin Tezaur şi Fidelis: este o distribuţie egală şi complementaritate bună. Avem în vedere îmunbătăţiri şi sperăm să atingem noi recorduri. Dialogul este şi cu partenerii care s-ar putea lezaţi de success. Nu ar trebui pentru că toţi banii pe care îi strângem îi redăm în sistem. De exemplu banii cash prin Tezaur intră ulterior în sistemul bancar.
5. Cel mai mare randament pentruinvestitori al unei companii din BET-XT: Antibiotice Iaşi (ATB): 90%. Ridică premiul Liviu Vătafu, director juridic.
6. Cel mai activ emitent pe sectorul de obligaţiuni corporate în 2024: Romgaz (500 mil. euro). Răzvan Popescu, CEO: Este o mândrie că suntem deschizători de drumuri pentru companiile din energie. Mai avem treabă, avem de ridicat 1 mld. euro – atât anul acesta cât şi anul viitor. Avem cel mai mare CAPEX în următorii doi ani din istoricul Romgaz.
7. Cel mai mare randament pentru investitori din indicele BET-AeRO în 2024: Iproeb (70%). Mihai Marin, CEO Iproeb.
8. Emitentul cu cea mai mare creştere a lichidităţii în 2024: Banca Transilvania (plus 1 mld. lei). Ridică Daniela Secară, CEO BT CP. Ne dorim să fie câţi mai mulţi emitenţi în această competiţie.
9. Brokerul anului în 2024: Swiss Capital. Ridică Olimpiu Blăjuţ. Tranzacţii de 7,1 mld. lei, 22% din total. Ne dorim mai mult. Sentimentul meu este că încă jucăm în Europa League şi ne dorim să fim în Champions League.
10. Brokerul anului pe AeRO pe acţiuni: 300 mil. lei şi cotă de piaţă de 30%. TradeVille. Alexandru Dobre, deputy CEO: 2024 a fost un an record, am depăşit 100.000 de clienţi. 70% dintre ei sunt clienţi activi.
11. Cel mai activ intermediar pentru creşterea lichidităţii în 2024. BRK Financial Group. Al cincelea an consecutiv. Avem ambiţia să monopolizăm acest premiu.
12. Cel mai activ intermediar pe segmentul de obligaţiuni. În 2024 a intermediat tranzacţii de 14 mld. lei, 40% din total. BT Capital Partners. Ne dorim să aducem noi emitenţi care şi-au exprimat deja intenţia.
13. Premiul pentru cea mai bună evaluare ESG (management score); BRD Group Soc. Management score 70%. Beatrice Fînaru, director corporate affair. Suntem pe drumul cel bun, că am făcut alegerile corecte. Vom continua să performăm astfel încât să susţinem economia şi să fim un actor important în comunitate.
14. Cel mai performant fond de pensii private Pilon II 2014 – 2024: Aripi – administrat de Generali cu o performanţă anualizată de 5,8%. Anne-Marie Mancaş, CEO: Este o performanţă de durată şi rezultatul muncii întregii echipe şi o provocare pentru viitor.
15. Cel mai performant fond de pensii private Pilon III 2014 – 2024: AZT Vivace, administrat de Allianz Ţiriac Pensii Private, 5,36% randament. Alexandra Bălan, CFO.
16. Cel mai performant fond de investiţii local în 2024: 19,2% - fond BT Technology. Ridică Dan Dascăl, CEO BT AM: Suntem mândri să fim aici pentru al doilea an consecutiv. A fost un an bun pentru fondurile de investiţii. La noi la BT AM activele s-au dublat în 2024, numărul de clienţi la fel, la aproape 50.000 de investitori în fondurile de acţiuni.
17. Premiul pentru cea mai bună comunicare cu jurnaliştii: Banca Transilvania. Laura Petrehuş, director ajunct comunicare. În media am avut un subiect la fiecare 4 zile, 10.000 de articole, 25% share of voice, cel mai mare din România, şi cele mai mediatizate subiecte rezultatele financiare şi tot ce a ţinut de achiziţia şi integrarea OTP Bank.
18. Premiul cei mai apreciaţi jurnalişti pe piaţa de capital, votul publicului; Tibi Oprea (ZF), Alexandru Negrici (DCnews), Liviu Popescu (ZF)