Compania Chimcomplex (CRC), cel mai mare combinat de produse chimice, cu 2 platforme industriale la Oneşti şi Râmnicu Vâlcea, a raportat pentru 2024 o cifră de afaceri de 1,5 mld. lei, în urcare de la 1,4 mld. lei în anul precedent, în timp ce profitul net s-a redus abrupt la 3,5 mil. lei de la 15,3 mil. lei, potrivit raportului trimestrial publicat vineri la bvb.ro. Compania are o capitalizare de 3 mld. lei.
Creşterea cu 7% a cifrei de afaceri comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2023, pe fondul menţinerii unei reduceri a cererii din piaţa europeană pentru toate produsele puse pe piaţă de companie, se arată în raportul trimestrial.
Criza energetică a Europei a escaladat din 2023, ducând la creşteri ale preţurilor si ale costurilor de productie raportate la preţurile pieţei, fapt care a forţat multe fabrici să fie închise din cauza incapacităţii de a-şi permite costuri mari la energie. Această problemă nu a fost rezolvată în mod fundamental în a doua jumătate a anului 2024. În schimb, s-a agravat. Creşterea inflaţiei afectează puterea de cumpărare a consumatorilor, creând mai multe incertitudini pe piaţă, arată compania.
Steve Hunt, CEO Chimcomplex, spune: “Nu ne ascundem după cifre. 2024 a fost un test de anduranţă pentru întreaga industrie chimică. Ne menţinem focusul pentru 2025 cu multe proiecte strategice în dezvoltare. În 2024 am alocat 94,3 milioane lei pentru investiţii. Am finalizat prima instalaţie de trigenerare din Europa din industria chimică, am lansat investiţia într-o unitate de producţie de poliepoxizi la Oneşti (prima din România) şi am iniţiat investiţii într-un parc de panouri fotovoltaice (4,6 MW la Râmnicu Vâlcea şi 14 MW la Oneşti) pentru creşterea independenţei energetice şi lista continuă. Aceste investiţii ne vor asigura un avantaj competitiv pentru viitor şi ne vor permite să reducem dependenţa de importuri a României. Asta înseamnă leadership”.
Toate acestea într-un context în care industriile europene se confruntă cu provocări istorice: cerere în scădere, investiţii blocate, capacităţi reduse şi preţuri ale gazului în UE de 4-5 ori mai mari decât ale concurenţilor săi. Între 2023 şi 2024, producţia manufacturieră a Europei – un sector în care lucrează peste 31 de milioane de persoane – a scăzut cu încă 2,6%. Pentru industria chimică (industria industriilor), gravitatea situaţiei este evidentă: peste 11 milioane de tone de capacitate au fost închise, afectând 21 de ţări din Uniune.
Costurile cu utilităţile s-au diminuat, urmare a reducerii preţurilor de achiziţie, determinată de scăderea pe piaţă a preţurilor la gaze naturale şi energie electrică, cu impact favorabil în costuri la produsele finite mari consumatoare de utilităţi (sodă, oxo-alcooli) în prima jumătate a anului. Începând cu luna iulie 2024, preţul energiei electrice a cunoscut o evoluţie ascendentă, iar preţul gazelor naturale a avut o evoluţie ascendentă începând din luna noiembrie, ambele fiind cu impact semnificativ în evoluţia costurilor în cea de-a doua jumătate a anului 2024. Pentru a reduce costurile de achiziţie ale energiei electrice, Chimcomplex a început tranzacţionări pe piaţa PZU-OPCOM începând cu 26.09.2023. Chimcomplex a achiziţionat gazele naturale la preţul BRM (Bursa Română de Mărfuri, preţ afişat zilnic) .
“Consumul rămâne în continuare unul redus raportat la industriile utilizatoare. Marii consumatori din industria aluminei, celuloză şi hârtie rămân în continuare cu funcţionare redusă. Deşi in primul trimestru al anului 2024 ratele de operare ale electrolizelor din Europa au crescut comparativ cu acelaşi interval in anul 2023 pe fondul creşterii cererii de clor în producţia de PVC în urma reducerii importurilor şi a menţinerii exporturilor de MDI la un nivel ridicat, stimulând producţia de sodă caustică fără nicio cerere suplimentară pentru a absorbi surplusul, în prezent cererea de clor rămâne scăzută pe fondul cererii scăzute a derivatelor de clor (PVC, polieteri, ECH, etc.) care au avut de suferit ca urmare a cererii reduse în sectorul construcţiilor, a inflaţiei crescute şi a dobânzilor mari în cazul finanţărilor. Cotaţiile ridicate de transport şi criza din Canalul Suez au limitat oportunităţile de import şi export ale Europei pe termen scurt, iar impactul asupra ofertei interne a fost limitat, cererea locală de clor rămânând principalul motor al disponibilităţii sodei caustice”.