Producătorul şi furnizorul de substanţe chimice Chimcomplex Borzeşti (simbol bursier CRC), cu două platforme industriale la Oneşti şi Râmnicu Vâlcea, a anunţat vineri într-un comunicat la BVB că societatea îşi continuă demersurile pentru proiectul de investiţie în Combinatul de Biochimie de la Iaşi, însă cu o schimbare de tactică.
Mai exact, compania se retrage din licitaţia pentru concesionarea serviciului de termoficare din Iaşi, după ce primăria nu a primit o finanţare nerambursabilă de 117 milioane de lei, echivalentul a peste 23 de milioane de euro, care ar fi contribuit la modernizarea CET Holboca şi care modifică substanţial condiţiile iniţiale ale tranzacţiei.
În acest context, Chimcomplex îşi adaptează strategia pe termen scurt şi mediu, optând pentru o structură mai complexă, ce presupune şi o soluţie proprie de cogenerare, spun reprezentanţii companiei în comunicat.
„Chimcomplex intenţionează să concesioneze activele şi întregul amplasament CET Holboca II, loc în care se va realiza investiţia în Combinatul de Biochimie. Consiliul Local a primit, în acest sens, noile noastre solicitări în adrese oficiale şi le are în analiză. Noul plan prevede în continuare posibilitatea de a livra surplusul de energie termică produs de propria centrală de cogenerare în sistemul de termoficare al oraşului Iaşi, la un cost foarte mic”, a declarat Florian Staicu, director general adjunct, Chimcomplex.
Combinatul de Biochimie va include opt fabrici specializate, care vor folosi tehnologii biochimice, consolidând poziţia României în industria de biochimie. Proiectul va genera 1.100 de locuri de muncă directe şi peste 4.500 de locuri de muncă indirecte, contribuind semnificativ la dezvoltarea economică a regiunii.
Separat de parteneriatul cu Primăria Iaşi, Chimcomplex a demarat şi parteneriate cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” şi Academia Română, prin Institutul Petru Poni din Iaşi, cu care se vor face trei clustere de cercetări avansate în tehnologii biochimice.
„Noul plan prevede în continuare posibilitatea de a livra surplusul de energie termică produs de propria centrală de cogenerare în sistemul de termoficare al oraşului Iaşi, la un cost foarte mic. Oraşul va avea ca soluţie termică o nouă centrală separată, ce va fi amplasată la CET I. Activul de la CET II - Holboca va fi reintegrat într-o nouă platformă chimică, cu centrală de cogenerare, ce va asigura parte din necesarul de agent termic către cartierele cele mai apropiate din oraş. Noua configurare este benefică tuturor părţilor implicate”, adaugă Florian Staicu.
Chimcomplex a încheiat S1/2024 cu o cifră de afaceri de 803 milioane de lei, în urcare cu 2% an/an, respectiv un profit net de 35 de milioane de lei, plus 29%. Compania are o capitalizare de 4,2 miliarde de lei, după ce acţiunile s-au depreciat cu 27% în ultimele 12 luni.
Principalul acţionar al grupului este CRC Alchemy (84,8%), urmat de statul român (8,9%).