Burse - Fonduri mutuale

Bursa chinezească se prăbuşeşte în urma anunţului preşedintelui Trump de majorare a taxelor de la 10% la 25%. Unda de şoc ajunge şi în Europa

Business internaţional

Afirmaţiile lui Donald Trump, preşedintele SUA, au determinat o scădere de până la 6,1% a CSI 300, indicele de referinţă al celor mai mari companii listate din Shanghai şi Shenzen

Afirmaţiile lui Donald Trump, preşedintele SUA, au determinat o scădere de până la 6,1% a CSI 300, indicele de referinţă al celor mai mari companii listate din Shanghai şi Shenzen

Autor: Tibi Oprea

07.05.2019, 00:04 1184

Acţiunile chinezeşti au scăzut luni cu circa 6%, cea mai mare depreciere din ultimii peste trei ani, după ce preşedintele Donald Trump a ame­ninţat că va impune o taxă de 25% asupra produselor importate din China, comparativ cu taxa de 10% deja existentă, potrivit Financial Times.

Donald Trump a scris duminică într-o postare pe Twitter că ar putea creşte tarifele pe produse chinezeşti şi că discuţiile în această privinţă au mers prea încet pentru gustul său. Astfel, potrivit preşedintelui SUA, taxa de 10% impusă deja asupra unor bunuri de 200 de miliarde de dolari ar urma să crească vineri la 25%, fiind extinsă în scurt timp şi pe alte produse netaxate în valoare de 325 miliarde de dolari.

Afirmaţiile lui Donald Trump au determinat o scădere de până la 6,1% a CSI 300, indicele de referinţă al celor mai mari companii listate din Shanghai şi Shenzen, încheind ziua cu minus 5,8%, cea mai mare depreciere din februarie 2016 încoace.

Indicele compozit Shanghai a scăzut cu 5,6%, indicele MSCI pentru zona Asia-Pacific a înregistrat minus 0,77%, iar indicele MSCI pentru pieţe emergente a scăzut cu 1,6%.

Şi alte burse din zona Asia-Pacific au înregistrat scăderi. Hang Seng al bursei din Hong Kong a scăzut cu 2,9%, iar S&P/ASX 200 al bursei din Sydney a scăzut cu 0,82%. În Japonia, bursele au fost închise în ultima zi din vacanţa de o săptămână.

„Pe termen scurt, investitorii sunt îndreptăţit îngrijoraţi, deoarece ameninţarea persistentă a unui război comercial a avut un impact asupra activelor riscante în 2018, în special în Asia“, spune Tai Hui, strateg şef pentru Asia Pacific la JP Morgan Asset Management.

Şi acţiunile din zona europeană au înregistrat deprecieri în şedinţa de tranzacţionare de luni, urmărind scăderile din rândul titlurilor din Asia şi ale indicilor majori din SUA, despre care analiştii consideră că nu se vor opri aici.

Astfel, indicele S&P 500 înregistra luni după-amiază până la minus 2,1% (cea mai mare dinamică din ultimele patru luni), iar Dow Jones Industrial Average scădea cu până la 1,2%. Indicele DAX al bursei din Germania înregistra minus 1,6%, iar CAC 40 al bursei din Franţa scădea cu 1,7%.

Indicele Euro Stoxx 50 a scăzut cu 2%, cea mai mică valoare din 2 ianuarie încoace, dinamică determinată de sectorul auto, care a înregistrat minus 3,8%, în timp ce indicele Stoxx Europe 600 a înregistrat minus 1,3%. În România, indicele BET al pieţei principale înregistra luni după-amiază minus 0,69%.

Preţurile combustibililor au înregistrat de asemenea scăderi. Preţul ţiţeiului Brent a scăzut cu 2%, la 69,44 dolari pe baril, în timp ce West Texas Intermediate, utilizat ca punct de referinţă pentru stabilirea preţului la petrol, a scăzut cu 2,2%, la 60,57 dolari pe baril.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO