♦ OMV Petrom, cea mai mare companie din România, a reuşit să îşi protejeze anul trecut rezultatele financiare, modelul integrat de business fiind scutul împotriva volatilităţii din piaţă ♦ Mai departe, compania se pregăteşte pentru un buget record de investiţii pentru anul acesta, de 8 mld. lei, mânat de proiectul Neptun Deep, dar doar presupunând un mediu de reglementare şi fiscal previzibil şi competitiv.
OMV Petrom (SNP), singurul producător local de petrol şi gaze din România, a terminat anul trecut cu un business de 35,7 miliarde de lei, un minus de 8% faţă de anul anterior, dinamică determinată de preţurile mai mici din piaţă, dar şi de volumele mai mici aferente vânzărilor de gaze naturale. Profitul net al companiei s-a ridicat la circa 4,2 mld. lei, o creştere de 4% faţă de 2023. Compania este însă foarte prudentă pentru anul 2025, ţinând cont de volatilităţile în plină desfăşurare la nivel mondial, dar şi local.
„Ne aşteptăm ca anul 2025 să fie dificil şi volatil, dar un echilibru trebuie atins pentru că România are în dezvoltare proiecte energetice majore“, a spus Christina Verchere, CEO, OMV Petrom, la conferinţa pentru prezentarea rezultatelor pe anul 2024.
OMV Petrom alături de Romgaz sunt implicaţi, cu deţineri egale, în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră, acolo investiţiile sunt estimate la 4 mld. euro. Peste 90% din contractele pentru această investiţie au fost semnate, primul gaz este de aşteptat să ajungă la ţărm în 2027, iar pentru moment estimările indică prezenţa unei acumulări de 100 de miliarde de metri cubi de gaze de foarte bună calitate. Deja, OMV Petrom a şi semnat primul contract pentru vânzarea gazului din perimetrul Neptun Deep cu nemţii de la Uniper. „Este o practică la nivel de industrie. Confirmăm semnarea contractului cu Uniper. România este principala piaţă pentru noi, şi în acest moment peste 90% din producţia noastră de gaze se duce spre piaţa internă, dar Neptun Deep este un proiect uriaş. Volumele sunt estimate să fie peste cererea internă“, a mai spus Verchere care a subliniat că politica comercială a companiei nu este publică.