Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Cinci ani de la listarea Sphera Franchise Group (KFC, Pizza Hut, Taco Bell) la BVB: dividende de 100 mil. lei către acţionari, însă acţiunile sunt cu 60% mai ieftine. NN Pensii şi-a triplat expunerea, dar două fonduri Pilon II au ieşit

Autor: Tibi Oprea , Liviu Popescu

09.11.2022, 07:00 435

♦ Sphera a ajuns de la 1,3 mld. lei la circa 500 mil. lei acum, adică de la 33,6 lei la 12,75 lei l Spre comparaţie, BET are 43,8%, iar BET-TR are 108% în aceeaşi perioadă ♦ Scăderea preţului acţiunii a atras însă atenţia celui mai mare fond de pensii private Pilon II din România.

Pe 9 noiembrie 2022 Sphera Franchise Group (SFG), opera­torul în sistem de franciză al restau­rantelor KFC, Pizza Hut şi Taco Bell în România şi al restau­rantelor KFC din Chişinău şi din mai multe oraşe din Italia, ani­versează cinci ani de când a început tran­zacţionarea la Bursa de Valori Bucureşti, în urma unei oferte de listare de aproximativ 285 mil. lei, interval de timp în care compania a acordat dividende de peste 97 mil. lei investitorilor, însă acţiunile au scăzut cu circa 60%.

Pe 9 noiembrie 2017 capitalizarea companiei era de 1,3 mld. lei pentru ca pe 8 noiembrie 2022 să fie de 493 mil. lei.

Astăzi Bursa de la Bucureşti va orga­niza un eveniment aniversar prin care re­pre­zentanţi ai Sphera vor suna clopoţelul care marchează a cincea ani­versare anuală a companiei. Cum comen­tează brokerii evoluţia compa­niei la Bursă?

„Acţiunea a subperformant piaţa. În schimb, ei au dat dividende. A fost şi criza COVID-19, iar sectorul HoReCa a fost lovit foarte tare. Trei luni cred că au fost închişi, iar ulterior au fost foarte multe restricţii. Asta este prima cauză care a dus acţiunea în jos. Acum încep să-şi revină la cifrele dinainte de 2020, cu toate că au avut şi multe deschideri de restaurante. Pandemia i-a prins în plin plan de dezvoltare. Acum toată lumea aşteaptă rezultatele la nouă luni să vadă cum au adaptat preţurile la inflaţie şi la creşterea costurilor cu energia şi materia primă. Restau­rantele lor sunt tot timpul pline, ar trebui să vină cu rezultate bune“, spune Lucian Hanganu, broker de acţiuni în cadrul Gol­dring, pentru ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO