Burse - Fonduri mutuale

Bursa creşte cu 4% după victoria lui Dan, companiile listate câştigă 4 mld. lei, costurile de finanţare ale statului scad abrupt, iar leul câştigă teren în faţa euro. Aprecieri de 4-5% ale acţiunilor Petrom, Banca Transilvania, Transgaz. Erste: Victoria ar trebui să întărească convingerea că economia românească va fi stabilizată

Autor: Liviu Popescu

19.05.2025, 10:03 21579

UPDATE ora 16:20: Indicele BET are plus 3,8%. Banca Transilvania creşte cu 5% pe tranzacţii de 61 mil. lei – cele mai mari. Pe locul doi Sphera Group cu 25,5 mil. lei şi o apreciere de 5,2%. Pe trei ONE United cu 18,5 mil. lei şi o creştere de 6%. Pe segmentul de acţiuni sunt tranzacţii de 174 mil. lei.

UPDATE ora 11:30: Creşterea indicelui principal BET este de 3,6%. Toate cele 20 de acţiuni sunt pe plus cu tranzacţii de la 31 mil. lei pentru Banca Transilvania (apreciere de 4,7%), la 13,7 mil. lei pentru Transelectrica (6,75%) şi 8 mil. lei Petrom (4,55%). Calculele realizate de ZF arată că în primele 90 de minute capitalizarea domestică (fără Erste) a companiilor listate a urcat cu 4 mld. lei la 244 mld. lei. Banca de la Cluj a urcat cu 1,1 mld. lei, Petrom cu 2 mld. lei.

UPDATE ora 10:50: Indicele BET, plus 4%. Tranzacţii pe acţiuni de 60 mil. lei. Scădere abruptă a costurilor de finanţare: 1,2 puncte procentuale la 7,2%. Astfel randamentele revin la nivelurile anterioare alegerilor şi la un minim din februarie 2025 încoace.

UPDATE Ora 10:10: Creşterea indicelui BET este de 4,6%. Acţiunile OMV Petrom şi Banca Transilvania au plus 5% fiecare. Transelectrica, plus 9%.

Victoria candidatului independent Nicuşor Dan în cursa pentru funcţia de preşedinte al României este primită bine de investitori în contextul în care Bursa de Valori a deschis luni în creştere în timp ce costurile de împrumut ale statului s-au redus, arată datele agregate de ZF.

Pe piaţa valutară interbancară presiunea s-a diminuat astfel că leul se apreciază cu 1% faţă de euro după câteva zile de volatilitate accentuată. BNR va anunţa la ora 13:00 cursul oficial.

Nicuşor Dan (primarul centrist al Bucureştiului) a câştigat alegerile prezidenţiale obţinând aproximativ 54% din voturi. George Simion, liderul partidului de extremă dreapta Alianţa pentru Unitatea Românilor, a obţinut aproximativ 46% din voturi.
Victoria decisivă a fost alimentată de cea mai mare prezenţă la vot a românilor din ultimii 25 de ani, ajungând la aproape 65%. Dan s-a angajat să sprijine guvernul proeuropean şi să stabilizeze economia.

“Cu toate acestea, România mai are un drum lung de parcurs, deoarece trebuie să fie numit un nou prim-ministru, iar guvernul va trebui să prezinte o consolidare fiscală credibilă. Pentru noul preşedinte, numirea unui nou prim-ministru va fi o prioritate. În plus, rezultatul a fost mai puţin clar în primul tur al scrutinului prezidenţial din Polonia, unde primarul centrist al Varşoviei, Trzaskowski, a fost la limită cu un candidat naţionalist, Nawrocki. Al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Polonia va avea loc duminică, 1 iunie”, notează analiştii de la Erste.

“Ne aşteptăm ca victoria lui Dan în România să aducă o oarecare uşurare a pieţelor, cu o oarecare presiune de apreciere asupra cursului de schimb şi scăderea randamentelor pe termen lung. Săptămâna trecută, leul românesc pare să fi găsit un nou nivel de echilibru, deoarece EURRON a oscilat în jurul nivelului de 5,10, în timp ce randamentele pe termen lung erau aproape de 8,0. Victoria lui Dan ar trebui să întărească convingerea că economia românească va fi stabilizată”, adaugă ei.

Indicele principal BET, care urmăreşte celor mai tranzacţionate 20 de acţiuni de la Bursa de Valori, a deschis în creştere cu 3,1% la 17.282 puncte şi îşi continuă astfel saltul început vineri când a urcat cu 3,14% pe fondul optimismului investitorilor de după alegerile prezidenţiale.

Acţiunile Băncii Transilvania cresc cu 5,7%, cele ale Petrom cu 5,6%, ale Hidroelectrica au plus 1,4%. Toate cele 20 de acţiuni din BET sunt pe plus în primele minute, arată datele agregate de ZF. Deja banca de la Cluj are rulaj de 8,6 mil. lei în doar câteva minute. Pe locul doi ca lichiditate este Transgaz – 923.000 de lei şi o apreciere de 6% a preţului.

Costurile de împrumut ale României sunt în scădere la ora redactării acestei ştiri. Randamentul titlurilor de stat pe 10 ani a coborât luni sub 7,9%, în recul cu 0,5 puncte procentuale, ceea ce semnalează o încredere mai mare a investitorilor în economia locală. Contextul politic nou şi apetitul pentru risc contribuie la această evoluţie.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels