♦ Cheltuielile au crescut cu 5,6% la 542 mil. lei, în principal din cauza costurilor mai mari cu personalul (+12,4% an/an) şi a cheltuielilor de operare a sistemului (+12,1%), întrucât compania a achiziţionat energie electrică pentru acoperirea pierderilor din reţea la preţuri mai mari decât în T1/24.
Creşterea cantităţilor de energie transportată cu 2,6% şi tarifele reglementate mai mari cu până la 20% au adus o creştere substanţială a profitului net al operatorului de transport Transelectrica (TEL) în primul trimestru.
Veniturile trimestriale din activitatea de transport au urcat cu 14,6% la 576 mil. lei. Cele din serviciile de sistem au crescut cu 24,6%, ajungând la 158 mil. lei, în timp ce activităţile de pe piaţa de echilibrare (segment fără profit) s-au înjumătăţit. Aici veniturile au fost de 1,4 mld. lei, minus 30%. Principalul motiv: preţurile mai mici de pe piaţa de echilibrare, acolo unde Transelectrica cumpără şi vinde energie pentru a menţine stabilitatea reţelei.
„Pentru perioada următoare din anul 2025 este important să se evalueze corect echilibrul producţie-consum, iar cele mai importante elemente care vor avea un impact semnificativ asupra evoluţiei pieţei de echilibrare sunt: contextul regional şi european de evoluţie a pieţei de energie electrică, cadrul de reglementare al ANRE, de ajustare a funcţionării pieţei de echilibrare (...)“, se arată în raportul trimestrial.