Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Cum deschid acţiunile Premier Energy a doua zi de tranzacţionare: Creştere de 0,5%, pe o lichiditate de 3,2 mil. lei

Bursă. Cum deschid acţiunile Premier Energy a doua zi...

Autor: Eduard Ivanovici

29.05.2024, 11:22 210

Distribuitorul şi furnizorul de gaze naturale Premier Energy (simbol bursier PE) înregistra o creştere de 0,47% pe acţiuni la mai puţin de o oră de la startul şedinţei de miercuri, 29 mai de la BVB, pe fondul unui rulaj de 3,2 milioane de lei. Anterior, aprecierea ajungea la 0,95%.

Este a două sesiune de tranzacţionare pentru acţiunile companiei controlate de fondul ceh de investiţii Emma Holding. Emitentul a debutat ieri la BVB, cu o valoare de piaţă de 2,6 miliarde de lei, cu 8,5% peste preţul din oferta publică iniţială (IPO).

Tot ieri, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a anunţat o investiţie de 77 de milioane de lei la Premier Energy, echivalentul unei deţineri de 3,2% din capitalul social. Un alt acţionar este fondul de pensii private Pilon II al NN Pensii, cu 5,5%.

În cadrul IPO-ului, Premier Energy a vândut 36 de milioane de acţiuni, din care 25 de milioane au fost emise prin majorare de capital, cu fonduri care rămân în companie, respectiv 488 de milioane de lei, potrivit calculelor ZF care au ţinut cont de preţul final de 19,5 lei pe acţiune. Restul merg la acţionarul vânzător, Emma Alpha Holding, vehicul de investiţii financiare controlat de omul de afaceri ceh Jiri Smejc.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24