Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Dan Armeanu, vicepreşedinte, ASF: Fondurile de pensii private au ajuns la active de 160 mld. lei, adică 9% din PIB şi au un ciclu de dublare la fiecare cinci ani

Bursă. Dan Armeanu, vicepreşedinte, ASF: Fondurile de...

Autor: Liviu Popescu

18.02.2025, 00:05 1078

Sistemul de pensii private este reprezentat în România de şapte fonduri de pensii obligatoriii Pilon II şi zece fonduri de pensii facultative Pilon III.

Activele fondurilor de pensii private din România au ajuns în februarie 2025 la valoarea record de 160 mld. lei, în creştere cu 25 mld. lei faţă de aceeaşi lună din anul trecut şi cu circa 55 mld. lei faţă de anul 2023, pe fondul majorărilor salariale şi al performanţelor administratorilor.

Astfel, activele au ajuns la o pondere de 9% din Produsul Intern Brut (PIB) şi potrivit estimărilor lui Dan Armeanu, vicepreşedintele Auto­rităţii de Supraveghere Financiară (ASF), responsabil piaţa pensiilor private, într-un orizont de timp apropiat vor ajunge la 10%.

„Anul 2024 se conturează ca fiind cel mai performant an din istoria sistemului de pensii private, marcând o creştere spectaculoasă a activelor şi a randamentelor, consolidând astfel încrederea în acest mecanism de economisire pe termen lung, scrie Armeanu într-o opinie transmisă ZF.

„Cu active ce au depăşit 160 miliarde de lei, echivalentul a peste 9% din PIB, fondurile de pensii private îşi reconfirmă rolul strategic în economia naţională, oferind stabilitate financiară şi contribuind semnificativ la dezvoltarea pieţelor financiare şi a economiei reale.“

Fondurile de pensii obligatorii Pilon II au avut un randament mediu de 5,74% în 2024, într-un an în care inflaţia a fost de 5,1%, dar în care tensiunile politice din ultimele luni au scăzut apetitul investitorilor pentru activele româneşti, ceea ce s-a reflectat în sens negativ la Bursa de Valori şi în valoarea titlurilor de stat.

„Ritmul de creştere a activelor fondurilor de pensii private indică un ciclu de dublare la fiecare cinci ani, reflectând o evoluţie solidă şi sustenabilă. Începând cu 2018, această tendinţă s-a menţinut constant, confirmând maturizarea progresivă a sistemului. Chiar şi în contextul crizei sanitare COVID-19, sectorul a demonstrat o rezilienţă semnificativă, înregistrând un termen rapid de recuperare. Capacitatea de adaptare şi revenire la un trend ascendent subliniază stabilitatea pieţei şi rolul său esenţial în sistemul financiar”, scrie Dan Armeanu în opinie care poate fi consultată integral mai jos.

Circa 60% din activele fondurilor sunt investite în titluri de stat, 20-25% în acţiuni listate în mare parte la Bursa de Valori Bucureşti, iar restul în alte instrumente, inclusiv depozite bancare.

“Având în vedere caracterul relativ tânăr al acestei pieţe şi faptul că se află la jumătatea unui ciclu de contribuţii, proiecţiile indică o continuare a expansiunii, urmând să depăşească, într-un orizont de timp apropiat, pragul de 10% din PIB. Această evoluţie subliniază importanţa strategică a fondurilor de pensii private în cadrul sistemului financiar şi al economiei naţionale”.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Summitul Pietei de Capital