Burse - Fonduri mutuale

Bursă: De ce a cumpărat Marius Alexe până la 5,25% la compania clujeană Bonas ajungând la 1,3 mil. lei: Este încă un pariu pe care îl fac împotriva pieţei

Marius Alexe, investitor pe piaţa de capital locală: Cei 30 de ani de experienţă şi rezultatele financiare de până acum, cu grad de îndatorare zero, mă fac să cred că managementul o să gestioneze foarte bine aceşti bani, iar faptul că Bonas se ocupă de tot lanţul – producţie, distribuţie, vânzare – o face să nu depindă de nimeni şi să aibă costuri reduse.

Marius Alexe, investitor pe piaţa de capital locală: Cei 30 de ani de experienţă şi rezultatele financiare de până acum, cu grad de îndatorare zero, mă fac să cred că managementul o să gestioneze foarte bine aceşti bani, iar faptul că Bonas se ocupă de tot lanţul – producţie, distribuţie, vânzare – o face să nu depindă de nimeni şi să aibă costuri reduse.

Autor: Tibi Oprea

12.07.2021, 09:05 1380

♦ Participaţii semnificative şi la Raiko Transilvania (35%), Norofert (11,5%) şi MAM Bricolaj (5%) cu, investiţii de peste 28 milioane de lei.

Marius Alexe, 38 de ani, investitor la mai multe companii de pe piaţa secundară a Bursei locale, şi-a majorat până la 5,25% parti­ci­paţia la producătorul clu­jean de lactate Bonas Import Export (simbol BONA) care a debutat la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucu­reşti pe 24 iunie, echivalentul unei investiţii de circa 1,3 mil. lei.

„Este încă un pariu pe care îl fac îm­potriva pieţei care consideră că Bonas este companie supraevaluată şi fără perspective de creştere. Aşa pare dacă calculăm P/E-ul pe 2020, dar cifrele sunt afectate de pandemie şi sunt totuşi bune, având în vedere că multe companii din industrie au avut pierderi în 2020. Dacă ne uităm pe 2019, pare corect evaluată, iar dacă ne uităm pe estimarea de pe 2021, pare ieftină, dar mie îmi place să fac pe futurologul şi să mă uit în 2024“, spune Marius Alexe pentru ZF.

Astfel, Marius Alexe deţine 257.899 de acţiuni la compania evaluată de investitorii români la 24,2 mil. lei, deţinere care corespunde unei investiţii de aproximativ 1,3 mil. lei, potrivit calculelor realizate de ZF.

Investitorul a participat în aprilie 2021 la un plasament privat de acţiuni derulat de Bonas în urma căruia compania clujeană a atras aproximativ 10 mil. lei de la investitori în schimbul a 40,8% din acţiuni. Ce l-a motivat pe Marius Alexe să cumpere acţiuni din piaţă şi să depăşească pragul de deţinere 5%?

„Bonas este o companie solidă care indiferent de evenimentele apărute, aderare UE, criza financiară, secetă, pandemie, a stat în picioare şi a făcut profit în fiecare an, în ultimii 18 ani. Este futil să analizăm rata de creştere a companiei din ultimii ani deoarece până acum nu s-a dorit expansiunea companiei. Odată cu listarea s-a intrat într-o nouă etapă şi se lucrează pentru penetrarea unor noi pieţe şi deschiderea unor locaţii noi, lucruri pe care le vor face cu cei 2,2 milioane de lei cash pe care îi au în bancă, plus cei aproximativ 9,5 milioane de lei din viitoarea majorare de capital. Cei 30 de ani de experienţă şi rezultatele financiare de până acum, cu grad de îndatorare zero, mă fac să cred că managementul o să gestioneze foarte bine aceşti bani, iar faptul că Bonas se ocupă de tot lanţul – producţie, distribuţie, vânzare – o face să nu depindă de nimeni şi să aibă costuri reduse“, afirmă Marius Alexe.

Strategia companiei presupune extinderea reţelei de magazine proprii în judeţul Cluj, judeţele limitrofe, dar şi în Bucureşti, în paralel cu creşterea cantităţii zilnice de lapte procesat în fabrica existentă. Planurile companiei prevăd dezvoltarea unei noi fabrici, dar şi lansarea unui sistem de franciză, în principal pentru magazinele din localităţile aflate la o distanţă mare de fabrică. Planurile includ deschiderea a 5-10 magazine în Bucureşti.

Compania este deţinută majoritar de Emil Ovidiu Naş şi Vasile Naş, preşedinte CA, care au participaţii egale de 20,45%, în timp ce Petru Brad deţine 18,3% din capitalul social, arată datele de la bursă.

Conform ultimelor raportări de la BVB, Marius Alexe mai are participaţii semnificative la producătorul de îngrăşăminte organice Norofert (11,5%), producătorul de sisteme pluviale Raiko Transilvania (35%) şi furnizorul de materiale şi accesorii pentru mobilier MAM Bricolaj (5%).

În februarie 2021, MAM Bricolaj anunţa depăşirea pragului de 5% de către Marius Alexe. Investitorul a declarat în cadrul unei ediţii ZF Deschiderea de astăzi că a achiziţionat acţiuni MAM direct din piaţă, dat fiind faptul că nu a reuşit să cumpere în plasamentul privat derulat de companie.

Alexe a fost numit în prima parte a anului membru în Consiliul de Administraţie la Norofert. Potrivit calculelor realizate de ZF pe baza preţurilor curente de tranzacţionare, investiţia investitorului la cele patru companii se ridică la peste 28 de milioane de lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO