♦ Sectorul de utilităţi, vedeta raportărilor pe primul trimestru pe fondul majorării tarifelor de ANRE pentru activităţile de transport şi tranzit ♦ Acţiunile Transgaz, plus 48% anul acesta la un maxim istoric ♦ Cel al producătorilor de energie, scăderi pe linie ale profitabilităţii ♦ În T1/2025, PIB-ul a stagnat faţă de trimestrul patru din 2024 şi a înregistrat o creştere anemică, de doar 0,5% faţă de primele trei luni ale anului trecut.
Doar 6 din cele 20 de companii din BET au raportat rezultate mai bune în T1/2025 comparativ cu un an în urmă, într-o perioadă în care Bursa locală s-a apropiat de maxime istorice, alimentată de euforie şi noi lichidităţi, şi într-o disonanţă faţă de cifrele începutului de an care au adus profituri în scădere pentru nume mari ca OMV Petrom, Banca Transilvania, Hidroelectrica.
Situaţia, în care fundamentele se deteriorează iar bursa creşte – doar în ultima lună are plus 8% - determină un analist să se întrebe: trăim într-o piaţă a iluziilor sau a speranţelor? „Nu e nimic de speriat, nu înseamnă cu certitudine că va urma o corecţie imediată. Înseamnă doar că prudenţa şi alegerea atentă a instrumentelor de investiţie sunt cele mai bune decizii pe care le poate lua un investitor într-o piaţă în care fundamentele şi preţurile s-au decuplat“, spune Irina Răilean, analist pe piaţa de capital.
Indicele BET înregistrează un nivel de 18.384 de puncte şi mai are nevoie de 1,95% pentru a depăşi recordul istoric din 18 iulie 2024 de 18.750 de puncte, potrivit datelor bvb.ro.
Explicaţiile, mai jos. Dar până atunci, de ce au scăzut profiturile: preţurile mai mici la energie, taxarea suplimentară şi lipsa ploilor au redus profiturile producătorilor de energie (Hidroelectrica, OMV Petrom, Romgaz, Nuclearelectrica), în timp ce ritmul mai mare de creştere a cheltuielilor operaţionale faţă de venituri a tăiat din profiturile Băncii Transilvania, MedLife, Aquila, Digi, Sphera.
Pe de altă parte, în contextul majorării tarifelor de către ANRE pentru activităţile de transport şi tranzit, profitabilitatea companiilor din sectorul de utilităţi a urcat semnificativ, din cele 6 companii, 4 – Transgaz, Transelectrica, Premier Energy şi Electrica – venind din acest sector. Celelalte două sunt TeraPlast – care a trecut pe profit şi BRD cu un plus de 7,4%.