Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucureşti a ajuns la cotaţiile de dinaintea colapsului Lehman Brothers

Foto: Andreea Alexandru

Foto: Andreea Alexandru

Autor: Roxana Pricop

17.04.2015, 00:03 1372

Indicele BET, principala referinţă a bursei de la Bu­cureşti, din care fac parte cele mai lichide zece acţiuni, a atins ieri nivelul de 7.412 de puncte, cea mai mare cotaţie după iunie 2008, cu câteva luni înainte de prăbuşirea băncii ame­ri­cane Lehman Brothers care a adus criza financiară pe bursele lumii.

Revenirea la cotaţiile precriză s-a datorat în principal creşterii puternice raportate de acţiunile Banca Transilvania (cu o pondere de 17% în indice) şi de cele ale BRD (cu o pondere de circa 10%) în acest an. Titlurile TLV au crescut cu 26% iar cele ale BRD s-au apreciat cu 18% de la începutul anului. Per ansamblu, indicele BET a crescut cu 3,8%. Acţiunile OMV Petrom au pierdut 9%, raportând cea mai slabă evoluţie din indicele BET.

Pe 15 septembrie 2008, nimeni nu-şi imagina că lumea va fi zguduită de cel mai răsunător faliment din istorie, cel al băncii americane Lehman Brothers. România, care în 2008 avea o creştere economică „chinezească“, de 7-8%, şi era văzută de toţi analiştii ca având perspective puternice de creştere, a fost îngenuncheată în două luni de îngheţarea credi­tării ca efect al valului de criză din exterior şi al prăbuşirii bruşte a exporturilor. Căderea băncii Lehman Brothers a fost momentul zero al crizei finan­ciare, care s-a propagat cu rapiditate din SUA şi a lovit puternic toate statele, în special economiile mai puţin dez­voltate, dependente de fluxurile de investiţii străine şi de cererea externă, şi care a declanşat cea mai puternică recesiune de după al doilea război mondial.

WikiZF: Profilul companieiBanca Transilvania

WikiZF: Profilul companiei BRD

Faţă de maximele din iulie 2007, indicele BET, azi cu o componenţă diferită de cea de acum opt ani, mai are de recuperat circa 45%. Bursele mature din vest, precum cele de la Londra, Frankfurt şi Paris, au depăşit cotaţiile din 2007 şi sunt acum la maxime istorice. La fel şi bursele americane. Minimul de 1.972 de puncte a fost atins de indicele BET în martie 2009. Faţă de minime, BET s-a apreciat cu 275%.

„Considerăm că perspectivele de creştere ale pieţei locale sunt excelente: rata de creştere economică se află în topul Uniunii Europene, BCE a lansat recent un program masiv de relaxare monetară, BNR este angrenată şi ea într-un ciclu de reducere a ratei dobânzii de politică monetară pe fondul inflaţiei scăzute, iar indicele BET mai are de crescut circa 45% pentru a atinge maximele din 2007”, a spus Ovidiu Dumitrescu, directorul general adjunct la firmei de brokeraj Tradeville. Firma a listat la bursă singurul fond deschis tranzacţionat - ETF BET Tradeville, care replică indicele BET.

Dumitrescu adaugă că potenţialul de creştere al bursei locale este susţinut şi de posibila includere a BVB în grupul de pieţe emergente şi de faptul că în ţările dezvoltate principalii indici se află pe un puternic trend ascendent.

WikiZF: Profilul companiei OMV Petrom

Indicele BET a rămas în urma pieţelor mature care au recuperat pierderile cauzate de criză încă de anul trecut. Indicele BET are o structură dominată de companiile din energie, care fac parte dintr-un sector defensiv, în timp ce indicele german DAX, de exemplu, are o structură mult mai echilbrată.

Companiile din chimie deţin o pondere de 22,9% din indicele german, producătorii de automobile – care au alimentat raliul indicelui – au o pondere de aproape 20%. Avansul indicelui american S&P 500 a fost alimentat de sectorul IT, care deţine o pondere de aproape 20% în indice. Bursa de la Bucureşti nu are niciun producător de automobile listat şi nicio companie din IT. Dacia Automobile Piteşti, azi controlată de grupul francez Renault, a fost delistată de la bursă în 2003.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO