Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucureşti a călcat pe acceleraţie

Autor: Musgociu Stefan-Pompi

28.02.2011, 23:50 28

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au urcat cu 6,13% chiar la închidereşi au accelerat ascensiunea Bursei la 2,24%, iar titlurile SIFMoldova (SIF2) au avansat cu 5,53%, după anunţarea propunerilor devalorificare a participaţiei de la BCR, de dividend şi a bugetuluipentru acest an.

Chiar la închiderea şedinţei unele ordine de cumpărare auamplificat ascensiunea cotaţiei titlurilor OMV Petrom, de la 1,6%la 6,67%, în cadrul unor tranzacţii în valoare de aproximativ200.000 de lei. Acţiunile companiei au avut un rulaj de 2 milioanelei.

Ascensiunea titlurilor SIF Moldova i-a atras pe speculatori înpiaţă, aceştia ridicând şi acţiunile celorlalte patru SIF-uri, înspecial a titlurilor SIF Oltenia (SIF5) - 5,12%. Astfel, indiceleBET-FI a crescut cu 4,38%. La închiderea şedinţei, acţiunile SIFMoldova erau cotate la 1,335 lei, cu 5,53% peste ultimul preţ devineri.

"SIF Moldova a venit cu un convocator interesant şi cu multesurprize plăcute. Trebuie să aşteptăm şi convocatoarele celorlalteSIF-uri şi apoi ne putem face o imagine de ansamblu a ceea ce s-arputea să se întâmple la nivel de structură a portofoliilorsocietăţilor financiare cu implicaţii semnificative asupra pieţeide capital", a declarat Adrian Bărbulescu, director adjunct deoperaţiuni la Prime Transaction.

Potrivit unui convocator AGA transmis vineri, CA al SIF Moldovaia în calcul vânzarea parţială sau integrală a pachetului de 6% dinacţiunile pe care le deţine la BCR dacă banca nu va fi listată înviitorul apropiat.

"Cred că evoluţia acţiunilor SIF Moldova este un semn căpolitica investiţională dusă de către management pe parcusul anuluitrecut şi intenţiile acestora pentru perioada următoare au avut unimpact foate mare asupra investitorilor", a afirmat directorul detranzacţionare al Intercapital Invest Mihai Mureşian.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, incluse înindicele BET, au fost realizate la preţuri în creştere în medie cu3,03%.

Bărbulescu spune că revenirea bursei este determinată deperspectivele optimiste privind economia în acest an, acesteaatrăgând interesul investitorilor.

"Din ce în ce mai multe voci de afară confirmă intrareaeconomiei româneşti pe paliere mai stabile şi odată cu acestea şitranzacţiile semnificative care au avut loc, cum este cazul la BRD.Astfel de date ar trebui să atragă în joc atât jucătoriispeculativi, cât şi investitori de portofoliu, însă cele mai marişanse sunt să atragă speculatorii. Dacă climatul pozitiv se menţineîn ceea ce ne priveşte, atunci trebuie să avem recuperări", aexplicat el.

Titlurile Fondului Proprietatea (FP) au continuat să fie celemai tranzacţionate din piaţa principală, cu un rulaj de 13,7milioane lei. Totodată, cu aceste acţiuni a fost realizat un deal,de 1,6 milioane lei. Pe piaţa principală preţul titlurilor FP acrescut cu 1,49%, la 0,6125 lei.

"Preţurile acţiunilor de pe piaţa locală se află încă la unnivel relativ scăzut în comparaţie cu bursele externe. Achiziţiilefăcute pe termen lung de către investitori în această perioadă credcă au un potenţial foarte ridicat chiar dacă pentru perioade scurtede timp este posibil ca piaţa să fie foarte volatilă şi să vedemunele scăderi", a mai spus Mureşian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO