Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucureşti a fost virusată de frica recesiunii. Dar unii investitori spun că este o oportunitate rară de achiziţii

Bursa de la Bucureşti a fost virusată de frica...

Autor: Liviu Popescu

10.03.2020, 00:08 3606

♦ Indicele BET a scăzut cu 7,5% ♦ S-au evaporat 12,7 mld. lei din capitalizarea companiilor ♦ Şocul a fost provocat de prăbuşirea barilului de petrol cu 30% în mijlocul crizei cu noua gripă chinezească ♦ Petrom pierde 14%, Alro Slatina 15%

Bursa de la Bucureşti s-a prăbuşit cu 7,5% în şedinţa de tranzac­ţio­nare de luni şi circa 12,7 mi­liarde de lei s-au evaporat din capita­li­zarea com­pa­niilor româneşti, în cea mai agre­sivă şedinţă de tranzac­ţio­na­re de la Ordonanţa 114 în­coace, adică din iarna anului 2018, arată datele agregate de ZF.

Astfel vânzările de acţiuni au fost atât de agresive încât în cazul a 12 acţiuni din cele 16 ale indicelui principal BET le-a fost aplicat automat me­canis­mul de întrerupere a vo­latili­tă­ţii, adică acel mecanism care nu execută instant un ordin mai agresiv din partea unui inves­ti­tor, ci aduce mai multe „frâne“.

„Nu am mai văzut acest mecanism aplicat în rândul atâtor acţiuni“, spune un bro­ker. Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare al Goldring, spune că investitorii au tran­zacţi­onat la panică. „Poate ar fi bine să se gândească în zilele ur­mătoare. Mă aştept să se liniştească apele“.

Cum toţi indicii bursieri au fost pe roşu ieri, cu deprecieri de la 7% la 8%, în piaţă au apă­rut şi investitori care au pro­fitat de preţurile scăzute ale ac­ţiu­ni­lor astfel că rulajul de tranzac­ţio­na­re a fost de 140 mil. lei, cu mult peste media aces­tei pe­rioade. Ban­ca Tran­sil­va­nia, cea mai mare bancă din Ro­mâ­nia, a asi­gurat 30% din tran­zacţii, dar la un preţ în scădere cu 6%.

Ca şi cum nu era suficient că bursele la nivel mondial sunt zguduite din temelii de gripa chinezească, începând de duminică noapte investitorii mai au un motiv de îngrijorare în plus: cel mai abrupt declin al ţiţeiului din ultimii 30 de ani prevesteşte cele mai agitate şedinţe bursiere din ultimii ani.

„Pe termen scurt nervozitatea la cote foar­te înalte poate duce la mişcări-fulger cu justi­fi­care poziţională, ceea ce înseamnă că pentru majoritatea traderilor este foarte periculos să fie în piaţă în prezent. Bursele caută să pună un preţ pe tot acest impact economic al viru­su­lui, şi misiunea este dificilă, de aceea varia­ţiile vor fi probabil ultraample, şi chiar bidirecţionale, pentru o vreme“, spune Claudiu Cazacu, analist al XTB România pentru ZF.

Dar nu doar investitorii au avut ieri de pierdut, ci şi viitorii 7,4 milioane de pensionari ai României în contextul în care contribuţiile acestora pentru bătrâneţe sunt administrate de fonduri de pensii care au plasa­men­te în acţiuni. Dar cum s-a ajuns aici?

Începutul de săptămână a adus o nouă lovitură pentru pie­ţele bursiere deja fragile astfel că pe lângă îngrijorările din cau­za gripei chinezeşti, in­vestitorii au mai primit un alt su­biect de îngrijorare: prăbu­şi­rea preţului petrolului.

Pe piaţa petrolului se duce un război al preţurilor în care Arabia Saudită, abandonată de Rusia şi ameninţată de SUA, îşi fo­loseşte contra economiilor aces­tor forţe mondiale cele mai pu­ternice arme pe care le are, pro­ducţia de ţiţei şi exporturile la dis­count. Ca urmare barilul Brent s-a prăbuşit cu 30%, ceea ce a dus automat la scăderea ac­ţiu­nilor din energie, inclusiv la Bucureşti.

OMV Petrom (SNP) s-a prăbuşit ieri cu 14%, adică circa 3 miliarde de lei au fost evapo­ra­te din capitalizarea compa­niei, arată datele agregate de ZF.

Astfel barilul de petrol Brent, re­ferinţa in­ter­naţio­nal­ă, s-a prăbuşit cu 31%, cel mai abrupt declin din ultimii 30 de ani, de la 45 de dolari pe baril cât era vineri la circa 30 de dolari, ceea ce a reprezentant un catalizator pentru flucutaţii negative majore pe burse, in­clu­siv cea de la Bucureşti.

„Scăderea petrolului a fost un şoc major“, spune Claudiu Cazacu. „Investitorii din bursele dezvoltate erau oricum speriaţi de virus, acum unii dintre ei au înregistrat pierderi pe petrol şi atunci au nevoie de lichiditate, alţii se uită la riscurile pentru sectorul listat de energie“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO