Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucureşti a închis 2014 pe verde cu o creştere anuală de 9%

Bursa de la Bucureşti a închis 2014 pe verde cu o...

Autor: Ioana Tudor

30.12.2014, 19:48 756

Bursa de Valori Bucureşti a încheiat ultima şedinţă de tranzacţionare din 2014 cu un plus de aproape 1%, indicele de referinţă BET, al celor mai lichide zece acţiuni listate, marcând un avans de peste 9% pentru întregul an.

Evoluţia de acest an a indicelui de referinţă este aproape de previziunile unora dintre brokeri şi analişti, care estimau la începutul anului un avans de circa 10-15% a indicelui BET în 2014.

Dintre acţiunile lichide, cea mai mare creştere a fost înregistrată de titlurile transportatorului de electricitate Transelectrica (TEL), care au avansat cu peste 85% anul acesta. Transelectrica a închis ultima şedinţă bursieră din acest an la preţul de 29,2 lei/unitate, în urcare cu 0,2% faţă de şedinţa precedentă. Celelalte acţiuni din BET care au marcat creşteri sunt Transgaz (TGN), cu un avans de anual 42%, Banca Transilvania (TLV), cu un plus de 15,6%, Fondul Proprietatea (FP), cu o creştere de 7,5%, Bursa de Valori Bucureşti (4,5%), Romgaz (3,4%) şi Electrica (1%).

Nuclearelectrica (SNN) a înregistrat cea mai abruptă scădere dintre acţiunile lichide, de peste 30%, fiind urmată de OMV Petrom (SNP), cu un declin de 13%, şi de BRD SocGen (BRD), cu -2,7%.

Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni s-a situat în ultima şedinţă bursieră din acest an la aproape 29 milioane de lei, sub media zilnică anuală, de 52 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO