Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucuresti a intrat pe linie moarta

Bursa de la Bucuresti a intrat pe linie moarta
09.12.2008, 18:27 19

Bursa de la Bucuresti a intrat intr-o stare de latenta in ultimele doua saptamani, dupa doua luni de scaderi puternice si volatilitate ridicata, fapt cauzat in opinia brokerilor de lipsa investitorilor din piata.

"In momentul de fata piata s-a linistit pentru ca investitorii au plecat. Daca acestia ar fi ramas in piata, in special speculatorii, ar fi provocat in continuare oscilatii puternice ale pietei. Cei care au ramas in piata au putini bani si sunt constienti de faptul ca nu pot misca piata, chiar daca lichiditatea este foarte mica", spune Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta in investitii KTD Invest.
Daca in lunile octombrie si noiembrie aveam parte de oscilatii puternice pe principalii indici ai pietei, respectiv de 6-7% pe BET si pana la 14% pe BET-FI, in primele sedinte din decembrie situatia s-a schimbat. Indicele celor mai lichide zece societati din piata, BET, nu a variat cu mai mult de 1,5%, in vreme ce SIF-urile au depasit cu putin pragul de 2%. In aceste conditii, majoritatea actiunilor se afla la niveluri similare sau apropiate de cele pe care le inregistrau si in urma cu doua saptamani.
Evolutiile pietei din ultima perioada au venit in contextul unei scaderi puternice a numarului zilnic de tranzactii din piata, precum si a rulajelor zilnice. Daca in lunile octombrie si noiembrie valoarea medie zilnica a rulajelor din piata se ridica la 23 mil. lei, respectiv 15 mil. lei, pe fondul unui numarul mediu zilnic de tranzactii de circa 6.000, in decembrie acestea au scazut dramatic. Rulajul mediu zilnic s-a injumatatit fata de noiembrie, scazand la 6 mil. lei, in vreme ce numarul tranzactiilor zilnice nu a depasit 2.700. "De cateva saptamani suntem intr-o stare de nemiscare, tendinta pe termen scut si mediu ramanand neutra. Investitorii nu mai adopta nicio pozitie, ceea ce este explicabil. In momentul de fata nu poti sa castigi din variatii de pret de maximum 5%, range-ul fiind foarte ingust. Nu mai sunt bani si nu stiu daca piata i-a speriat pe investitori sau acestia si-au pierdut pur si simplu motivatia de a tranzactiona la Bucuresti, in conditiile in care pe alte piete din regiune exista mult mai multe instrumente", spune Panait. Analiza tehnica, cea care ia in considerare cotatiile istorice ale actiunilor si poate oferi o imagine asupra trendului viitor, pare sa fie preferata in momentul de fata doar de speculatori.
"Analizele tehnice arata ca ar putea sa se opreasca deprecierile puternice. S-a ajuns insa la volatilitati si volume reduse, ceea ce a dus la o scadere a interesului investitorilor. Daca ar aprea stiri negative in piata, probabil ca interesul acestora ar creste si ar incepe sa vanda din nou. In orice caz, in momentul de fata este foarte greu pentru investitori sa-si gaseasca strategia potrivita pentru a investi", spune Mihai Muresian, trader la Intercapital Invest.
El este de parere ca analizele tehnice ar putea sa ofere perspectiva unei reveniri pentru un anumit emitent, dar ca stirile negative care apar in piata ar putea sa modifice trendul presupus.
"Sunt multi investitori care urmaresc istoricul pentru a vedea cum va evolua in viitor o actiune. Este insa greu sa faci previziuni pe termen scurt, contand foarte mult in momentul de fata starea economiei, care transmite stiri negative. Au fost cazuri in care analiza tehnica arata semne de revenire, doar pentru ca stirile negative sa duca in jos cotatiile", spune Muresian.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO