Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucureşti are cel mai bun S1 din 2007 încoace, cu o creştere a indicelui BET de 19%

Bursa de la Bucureşti are cel mai bun S1 din 2007...

Autor: Liviu Popescu

01.07.2019, 00:08 520

Valoarea de piaţă a companiilor listate la Bucureşti a urcat cu circa 20 miliarde de lei în şase luni, la aproximativ 164 miliarde de lei ♦ Investitorii care nu s-au speriat de „ordonanţa taxelor“, gândită de Vâlcov şi de Teodorovici, au în prezent un randament de 29% cu tot cu dividende.

Bursa de la Bucureşti, catalogată încă piaţă de frontieră de agenţiile de evaluare financiară, are în 2019 cel mai bun prim semestru al unui an din 2007 încoace în contextul în care indicele principal BET, care urmăreşte evoluţia preţului celor mai tranzacţionate acţiuni, s-a apreciat cu 19%, potrivit datelor agregate de ZF.

Bursa românească şi-a revenit astfel după o perioadă de timp foarte pesimistă, determi­na­tă de scăderi ale indicilor bursieri ca urmare a Ordonanţei 114 şi a încheiat un se­mestru care prin prisma evoluţiei de 27% dintre ma­xi­mul indicelui BET atins pe 28 iunie şi mi­nimul din 14 ianuarie, poate fi caracterizat ca un „roller coaster“ pentru investitori.

„Creşterea puternică a indicelui BET din pri­ma jumătate a acestui an atestă o revenire a în­crederii investitorilor locali şi străini în piaţa lo­cală, după ce aceasta a avut puternic de su­ferit în luna decembrie a anului trecut“, spune Gabriel Aldea, şeful brokerilor de la societatea de brokeraj Tradeville.

Cei mai câştigaţi investitori în S1/2019 au fost cei care nu s-au speriat de „ordonanţa taxe­lor“, gândită de Vâlcov şi de Teodorovici, dar care şi-au asumat riscuri foarte mari când au achiziţionat acţiuni la începutul anului pe fondul incertitudinilor legislative.

„Evoluţia pozitivă a pieţei , mai ales din trimestrul II 2019, a fost bine primită de către investitori, mai ales de către cei care au avut inspiraţia de a lua poziţii de cumpărare în ultima decadă a lunii decembrie 2018“, spune Marcel Murgoci, director de tranzacţionare la Estinvest.

Dar chiar şi investitorii care au profitat de oportunităţile din piaţă au început să devină precauţi pe măsură ce scăderile accelerau. Pe de altă parte, investitorii pe termen scurt, adică şi aceia care au vândut în plină furtună iscată de PSD, îşi numără pierderile şi probabil că unii vor sta departe de piaţa de capital pentru o perioadă din cauza schimbărilor legislative de peste noapte.

„Până la mijlocul lunii august când vor veni rezultatele financiare pentru S1/2019, teo­re­tic, nu avem de ce să ne aşteptăm la vola­ti­litate. Sigur, evenimentele externe ori surpri­zele care pot apărea la noi ar putea modifica această teorie. Aşadar, nici lichiditatea nu mă aştept să se menţină la nivelul celei din ultima lună“, spune Simion Tihon, broker la Prime Transaction.

Pe de altă parte, valoarea de piaţă a com­pa­niilor listate la Bucureşti a urcat cu apro­ximativ 20 miliarde de lei în şase luni, la circa 164 miliarde de lei în timp ce rulajul mediu zil­nic de tranzacţionare a fost de circa 44 mi­lioa­ne de lei, sub cel înregistrat în 2018 şi 2017.

Pe parcursul S1/2019, bursa de la Bucureşti a avut şedinţe în care valoarea medie zilnică a fost chiar şi de 12 milioane de lei, precum cea din 11 martie, şi chiar de 166 milioane de lei, cea înregistrată pe 15 ianuarie 2019.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO