Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucureşti deschide pe plus după raliul de ieri de pe Wall Street, generat de cea mai mare majorare a ratelor dobânzilor din ultimele două decenii din SUA

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Autor: Eduard Ivanovici

05.05.2022, 10:23 923

Bursa de Valori Bucureşti creştea – prin prisma indicelui de referinţă BET – cu 1,5% la începutul şedinţei de tranzacţionare de astăzi, conform datelor BVB.

Miercuri, indicele BET a scăzut cu 1%, pierzând astfel 124,37 de puncte. Indicele este pe minus cu 3,4% de la începutul anului.

Evoluţia de astăzi vine după ce bursele americane au închis sesiunea de ieri cu o serie considerabilă de creşteri. Dow Jones Industrial Average s-a apreciat cu 2,8%, în timp ce indicii S&P 500 şi Nasdaq Composite au urcat cu 3%, respectiv 3,2%.

Tot miercuri, Rezerva Federală (Fed – banca centrală americană) a majorat rata dobânzii de referinţă cu jumătate de punct procentual, cea mai mare creştere din ultimii douăzeci de ani, într-un nou efort de combatere a ritmului galopant al inflaţiei şi a efectelor sancţiunilor impuse Federaţiei Ruse.

Inflaţia din Statele Unite a ajuns la 6,6% în martie, cel mai ridicat ritm din ultimele patru decenii. De asemenea, produsul intern brut din SUA a scăzut cu 1,4% în T1/2022, în contextul în care analiştii prognozau o creştere de 1%.

Pe lângă majorarea dobânzii de referinţă, Fed a semnalat că va reduce activele din bilanţul său de 9.000 de miliarde de dolari. Banca centrală a achiziţionat bonduri pentru a ţine ratele dobânzilor scăzute şi pentru a le permite banilor să curgă prin economie. Totuşi, creşterea preţurilor a forţat instituţia să îşi regândească radical politica monetară, scrie CNBC.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO