Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucureşti e prinsă în vortexul devalorizării din China. Investitorii au vândut mai întâi acţiunile la bănci

Bursa de la Bucureşti e prinsă în vortexul...

Autor: Roxana Pricop

13.08.2015, 00:08 2550

Indicele BET, principala refe­rinţă a bursei de la Bucureşti, a scăzut ieri cu până la 1,5%, cel mai mare declin zilnic din ultimele patru luni, tras în jos de tur­bu­lenţele de pe pieţele externe. De­va­lo­rizarea yua­nului a gene­rat ieri ample scă­deri pe marile burse euro­pene, in­vestitorii temându-se de pier­deri la companiile europene care exportă în China.

Principala referinţă a bursei de la Bucureşti a coborât ieri sub pragul de 7.500 de puncte, raportând un minus de 1,5%. Principalii contributori la scăderea indicelui BET au fost acţiunile bancare. Titlurile Banca Transilvania (TLV) s-au depreciat cu până la 3,3%, titlurile BRD au scăzut cu 2%. Prin contagiune, acţiunile SIF Moldova şi cele ale SIF Banat-Crişana, societăţi care au expunere ridicată pe acţiunile TLV, s-au ajustat negativ cu până la 4%. Acţiunile companiilor din sectorul energetic au intrat şi ele în hora corecţiilor. Electrica şi Transelectrica a pierdut circa 1%. Titlurile Petrom şi ale Romgaz au raportat deprecieri mai mici, de sub 0,5%. Investitorii au tranzacţionat ieri acţiuni de 9 mil. euro, peste rulajul din şedinţele precedente, potrivit datelor la ora 17.00.

„Scăderile de pe bursa de la Bucureşti au fost cauzate de corecţiile de pe pieţele externe. Prin devalo­rizarea yuanului, China va câştiga în competitivitate, iar investitorii se tem că principalii parteneri comerciali ai săi, respectiv UE şi SUA, vor avea de pierdut. Nu mă aştept ca corecţiile să dureze“, a spus Nicu Grigoraş, director de tranzacţionare la societatea de brokeraj Intercapital Invest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO