Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucureşti este faultată de criza valutară din Rusia şi petrolul ieftin

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Roxana Pricop

18.12.2014, 00:07 919

Criza valutară din Rusia alături de prăbuşirea barilului de petrol până la cotaţia din 2009 au lovit din plin bursa de la Bucureşti.

Companiile din sectorul energetic au fost cele mai afectate de turbulenţele externe: acţiunile Petrom (SNP) au scăzut miercuri cu până la 3% şi au atins minimul ultimilor doi ani şi jumătate.

Indicele BET, principala referinţă a bursei locale, a scăzut cu până la 1,4% în şedinţa de miercuri şi a ajuns la un modest avans de 0,35% faţă de în­ce­putul anului. Încă o şedinţă ca cea de miercuri şi indicele BET va trece pe minus de la începutul anului, du­pă ce în 2013 a adus investitorilor un câş­tig de 26%.

Bursa din Rusia (MICEX) a scăzut ieri cu 2% după ce marţi banca centrală a urcat dobânda de referinţă de la 10% la 17%, iar rubla s-a depreciat puternic cu 20% faţă de dolarul american. În şedinţa de miercuri, rubla a revenit pe creştere, marcând un avans de 5,5% faţă de valuta americană. O rublă se tran­zacţionează la o cotaţie de 0,0155 dolari americani, în depreciere cu 50% faţă de începutul anului.

„Pentru rublă, pe termen mai lung perspectivele rămân sumbre. Foarte probabil, banca centrală va interveni direct în piaţa valutară şi va majora dobânzile din nou, dar evoluţia viitoare a rublei va ţine mai degrabă de contextul global-macro, în general, şi de cotaţiile petrolului, în par­ticular“, a spus Mihai Nichişoiu, analist la casa de brokeraj Tradeville.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO