Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucureşti începe săptămâna în teritoriu pozitiv: creştere de 0,6% pe rulaj de 24 mil. lei. De la începutul anului, BET înregistrează un avans de 25%

Bursa de la Bucureşti începe săptămâna în teritoriu...

Autor: Tibi Oprea

17.09.2019, 00:05 205

Bursa de la Bucureşti a început săptămâna pe creştere în contextul în care indicele principal BET s-a apreciat în şedinţa de luni cu 0,62%, la 9.289,26 de puncte, în principal ca urmare a evoluţiei acţiunilor MedLife (1,82%), OMV Petrom (1,1%) şi Digi Communications (1,02%).

La polul opus, Conpet Ploieşti a închis în scădere cu 0,75%, acţiunile Purcari au înregistrat minus 0,44%, iar Grupul Sphera a închis sesiunea în scădere cu 0,25%.

Cea mai mare creştere de pe piaţa principală a fost înregistrată de producătorul de aeronave IARV Braşov (7%), fiind urmată îndeaproape de Oil Terminal, cel mai mare terminal portuar din România, cu o creştere de 6,8%, în contextul în care preţul petrolului Brent s-a apreciat cu până la 20% în urma atacurilor cu drone asupra unor rafinării saudite, ritm de creştere istoric care a impulsionat investitorii.

Toţi indicii bursieri au înregistrat creşteri, de la 0,25% pentru indicele BET-FI, care urmăreşte evoluţia celor cinci SIF-uri şi a Fondului Proprietatea, la 0,7% în cazul indicelui BET-NG, care include companiile din sectorul energetic. Tranzacţiile cu acţiuni au fost în valoare de 24,2 mil. lei, în creştere cu 5,2% faţă de rulajul tran­zacţionat vineri. Peste jumătate din această sumă a fost asigurată de tran­zacţii cu acţiuni Fondul Proprietatea (5,5 mil. lei), Banca Transilvania (4,9 mil. lei) şi Nuclearelectrica (4,3 mil. lei).

Din rândul celor 16 companii incluse în indicele bursier BET, 12 au înregistrat creşteri, în timp ce trei acţiuni au înregistrat scăderi.

De la începutul anului, BET înre­gistrează un avans de 25%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO