Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Varşovia discută cu 100 de companii pentru listare în 2017. Cea de la Bucureşti face coduri de etică

Bursa de la Varşovia discută cu 100 de companii pentru...

Autor: Liviu Popescu

15.12.2016, 00:04 453

Bursa poloneză, considerată ca fiind cea mai mare din regiune, dis­cută cu aproximativ 100 de companii pentru o posibilă listare în 2017, după ce în ultimele luni s-a confruntat cu ieşiri ale investi­torilor, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

Bursa de la Varşovia a atras mai puţine companii anul acesta din cauza intenţiei guvernului polonez de a tăia din dividende şi de a percepe taxe mai mari de la firmele controlate de stat. Un număr de 18 companii s-au listat la Varşovia în acest an, faţă de 30 câte s-au listat în 2015. “Anul viitor va fi unul de recoltare pentru bursa de la Varşovia. Ne-am întâlnit cu circa 100 de companii care au nevoie de capital”, a spus şefa bursei poloneze, Malgorzata Zalewska.

Între timp, pe piaţa de capital de la Bucureşti o singură com­panie s-a listat anul acesta, Ascendia în iulie, dar ar putea urma MedLife pe final de an. BVB a decis luni, în contextul unei posibile listări a MedLife, să elaboreze un cod de etică pentru brokeri şi investitori întrucât mulţi dintre ei şi-au exprimat părerea că preţul de 35 de lei pentru o acţiune MedLife este prea mare.

Dacă listarea MedLife se va realiza, va fi prima listare a unei com­pa­nii private prin interemediul unui IPO din ultimii opt ani, după Tera­plast în 2007. Pe piaţa de capital po­loneză sunt listate 383 de companii, de peste 4,5 ori mai multe faţă de situaţia de la Bucureşti, având o capitalizare bur­sieră cumulată de 230 miliarde euro (38% din PIB), de 7,6 ori mai mare faţă de piaţa românească.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO