Burse - Fonduri mutuale

Bursa de Valori Bucureşti a primit acordul acţionarilor pentru a-şi muta sediul în clădirea America House din Piaţa Victoriei de la 1 septembrie 2023

Bursa de Valori Bucureşti a primit acordul acţionarilor...

Autor: Tibi Oprea

19.12.2022, 14:43 291

Acţionarii Bursei de Valori Bucureşti (simbol bursier BVB) au aprobat luni, 19 decembrie, încheierea unui contract de închiriere pe o perioadă de 10 ani cu societatea Complexul Multifuncţional Victoria SRL pentru închirierea unei locaţii cu destinaţie de sediu social în clădirea America House deţinută de societate, dar şi lucrări de amenajare, potrivit hotărârilor acţionarilor publicate pe site-ul BVB.

Directorul General Adrian Tănase şi Consiliul Bursei vor negocia clauzele contractului pe baza condiţiilor comerciale prezentate în materialul de informare pus la dispoziţia acţionarilor pe site-ul bursei. America House, unde în prezent au birouri companii precum Mastercard, McDonald’s, SensiBlu, BCR şi Starbucks şi unde lucrează circa 1.500 de persoane, este controlată de banca americană Morgan Stanley.

„Având în vedere faptul că: în momentul de faţă considerăm oportun ca activitatea BVB şi a filialelor BVB să se desfăşoare într-un spaţiu de birouri de tip clasa A, de o calitate superioară şi o locaţie mai bună; am identificat un nou spaţiu de birouri în care BVB si filialele Grupului BVB să îşi desfăşoare activitatea (clădirea America House deţinută de către Complexul Multifunctional Victoria SRL); am negociat condiţiile comerciale cu societatea Complexul Multifunctional Victoria SRL pentru închirierea acestui nou spaţiu de birouri, locuri de parcare şi alte spaţii, inclusiv pentru executarea de lucrări de amenajare spaţiu de birouri”, se arată în material.

Contractul are o valoare estimată, calculată în baza costurilor chiriei, costurilor estimate ale taxei cu utilităţile şi mentenanţa şi costurilor estimate ale lucrărilor de amenajare sediu, de maximum 5,5 milioane de euro. Preţul de închiriere este de 20 de euro metrul pătrat pe lună pentru spaţiul de birouri, fără TVA facturat respectiv 160 de euro locul de parcare pe lună, plus TVA.

BVB ar urma să închirieze aproximativ 1.256 de metri pătraţi şi 13 locuri de parcare, din cei 2.235 de metri pătraţi şi 29 de locuri de parcare pentru întregul grup. Suprafaţa finală alocată BVB urmează a fi stabilită în baza împărţirii suprafeţei din cadrul Grupului BVB.

Pentru lucrările de amenajare, costul estimat este 650 de euro pe metru pătrat şi variază în funcţie de compartimentarea aleasă, fără TVA facturat pentru lucrările executate de către proprietar, iar pentru mentenanţă costul lunar în avans este 5,5 euro pe metru pătrat plus TVA, costul final urmând a fi calculat în baza costurilor reale înregistrate în împărţite pro-rata.

Contractul începe pe 1 septembrie 2023, iar bursa va intra în spaţiu pentru amenajare cu cinci luni mai devreme, pe 1 aprilie 2023. Perioada de închiriere este de 120 de luni, fără clauză de reziliere sau încetare a contractului în avans şi un număr de luni gratuite.

Bursa de Valori Bucureşti are o capitalizare de 278,5 milioane de lei, după ce acţiunile BVB s-au apreciat cu 35,7% de la începutul anului, pe fondul unor tranzacţii de 31,5 milioane de lei, conform datelor BVB.

Operatorul pieţei de capital locale a înregistrat venituri operaţionale la nivel individual de 24,5 milioane de lei în primele nouă luni ale anului, în creştere cu 33% prin comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Profitul net a urcat cu 90%, până la 10,5 mil. lei, arată datele din raportul financiar trimestrial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO