Burse - Fonduri mutuale

Bursa de Valori Bucureşti extinde de la 25 la 30 numărul maxim de companii din indicii BET-XT, BET-XT-TR şi BET-BK

Bursa de Valori Bucureşti extinde de la 25 la 30...

Autor: Liviu Popescu

08.09.2021, 19:21 612

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) extinde numărul de companii care pot face parte din indicii BET-XT, BET-XT-TR şi BET-BK de la 25 la 30, începând cu ajustarea periodică din septembrie 2021. Este pentru prima dată când are loc o extindere a indicilor BET-XT, BET-XT-TR şi BET-BK, potrivit BVB.

Această extindere operată de BVB are rolul de a oferi prin intermediul indicilor BET-XT, BET-XT-TR şi BET-BK variante de indici cu o diferenţiere mai pronunţata faţă de indicele principal BET, care include în prezent un număr de 17 companii cu posibilitatea de a ajunge la un număr maxim de 20 de companii.

BVB menţionează că în plus au fost introduse noi prevederi care completează actualele criterii de selecţie a companiilor din indicii BET-XT, BET-XT-TR şi BET-BK. Noile prevederi vor fi aplicabile începând cu ajustarea periodică din martie 2022 şi au scopul de a oferi o mai bună transparenţă şi predictibilitate pentru investitori.

“Pentru ca o societate nouă să fie inclusă în indicele BET-XT, este nevoie ca aceasta să se afle în Top 25 în funcţie de coeficientul de lichiditate, să aibă o pondere minimă anticipată în coşul indicelui de 0,3% şi să înlocuiască o societate deja inclusă cu o lichiditate şi o pondere în indice mai redusă decât aceasta. Pentru clarificare, în situaţia în care există cel puţin două societăţi incluse în coşul indicelui care au o lichiditate şi o pondere mai mici decât societatea pretendentă pentru includere, criteriul în funcţie de care se ia decizia este cel al lichidităţii. Prevederile articolului 2.2.5. se vor aplica începând cu şedinta periodică din martie 2022”.

O altă prevedere este ca pentru ca o societate nouă să fie inclusă în indicele BET-BK, este nevoie ca aceasta să se afle în top 25 în funcţie de Produsul dintre Capitalizare, Factorul de free float şi Factorul de lichiditate şi să înlocuiască o societate deja inclusă cu o pondere în indice mai redusă decât aceasta.

“Dacă la momentul analizei, o societate deja inclusă în indice are un Factor de lichiditate mai mic de 0,25, aceasta poate fi înlocuită cu societatea cea mai bine poziţionată din punct de vedere al produsului dintre Capitalizare, Factorul de free float şi Factorul de lichiditate cu un Factor de lichiditate de minim 0,25. Prevederile articolului 2.2.4. se vor aplica începând cu şedinţa periodică din martie 2022”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO