Burse - Fonduri mutuale

Bursa de Valori Bucureşti, la minimul din august 2021 încoace: în 2022 scăderea este de 7% prin prisma indicelui BET. Ieri 1,6 miliarde de euro s-au evaporat

Bursa de Valori Bucureşti, la minimul din august 2021...

Autor: Liviu Popescu

02.03.2022, 18:07 310

♦ BET scădea ieri cu 3% ♦ Bursele europene erau pe plus.

Cu 3,2% s-a depreciat indicele principal BET al celor mai tranzacţionate acţiuni de la Bursa de la Bucureşti în şedinţa de miercuri, scăzând până la un minim din august 2021 încoace, într-un context invesţional tensionat şi plin de nervozitate din cauza războiului de la graniţă. De la început de 2022 scăderea BET s-a adâncit la 7,2%.

Calculele ZF arată că doar ieri la Bucureşti s-au evaporat 8 mld. lei (1,6 mld. euro) din capitalizarea totală a companiilor listate, aceasta ajungând la circa 207 mld. lei faţă de 215 mld. lei în ziua precedentă.

Bursele europene sunt plus, precum 1,4% pentru Londra, 0,6% pentru Franfkurt, 1,5% pentru Paris iar Wall Street avea aproape plus 1%, ceea ce arată că Bursa de la Bucureşti s-a deconectat de creşterile pe alte pieţe în pofida faptului că au existat şi cumpărători.

Lichiditatea pe acţiuni a fost de 140 mil. lei, cele mai tranzacţionate fiind Banca Transilvania (37 mil. lei), Romgaz (17,2 mil. lei), Petrom (17 mil. lei).

“Se pare că prelungirea conflictului din Ucraina îi face pe investitori să îşi reducă expunerea pe acţiuni şi preferă să stea pe cash, se poate observa presiune la vânzare în toată piaţa, fără să se mai ţină cont de fundamente”, spune Radu Cojoc, broker al Goldring.

Potrivit datelor BVB, cele mai abrupte scăderi din BET erau la TeraPlast (-8%), Alro (-6%), Banca Transilvania (-5,5%) Nuclearelectrica (-5%). Doar Electrica a avut plus 2,8%

 

 ​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO