Burse - Fonduri mutuale

Bursa de Valori Bucureşti, perspective în 2023. Alin Brendea, Prime Transaction: Mă aştept la normalizare, adică riscurile sistemice care au însoţit 2022 să se diminueze semnificativ

Alin Brendea, director de operaţiuni, Prime Transaction: Creşterea expunerii pe acţiuni, după raportările financiare pe primul trimestru, ar putea să se dovedească o variantă investiţională atractivă

Alin Brendea, director de operaţiuni, Prime Transaction: Creşterea expunerii pe acţiuni, după raportările financiare pe primul trimestru, ar putea să se dovedească o variantă investiţională atractivă

Autor: Eduard Ivanovici

03.01.2023, 15:01 1034
  • Acţiunile plătitoare de dividende vor rămâne în continuare în zona de interes a investitorilor
 

După un an în care peste trei sferturi din societăţile include în indicele principal BET au suferit pierderi, investitorii şi analiştii privesc către 2023 cu o doză rezervată de optimism, neaşteptând evoluţii spectaculoase precum cele din 2021, însă anticipând evenimente de o importanţă majoră precum listarea Hidroelectrica şi relansarea pieţei instrumentelor derivate.

„Ma aştept ca 2023 să fie un an al normalizării pe piaţa bursieră locală, în sensul în care o bună parte din riscurile sistemice care au însoţit piaţa în 2022 să se diminueze semnificativ. Miza va fi legată de confirmarea unor puncte de inflexiune pe graficele inflaţiei, dobânzilor de referinţă şi, în final, al pieţei bursiere”, spune Alin Brendea, director de operaţiuni al societăţii de brokeraj Prime Transaction.

El estimează că prima parte a anului poate marca momentul în care ritmul inflaţiei va oferi semne de încetinire, ceea ce ar putea duce la o scădere a ratelor dobânzilor în a doua jumătate a lui 2023. În consecinţă, apetitul pentru risc al investitorilor ar reveni în cele din urmă la viaţă şi ar produce un punct de inflexiune în evoluţia indicilor bursieri, în special în S2/2023.

„Ma aştept la un an cu doua jumătăţi distincte, opuse ca direcţie şi care s-ar putea anula în termeni de evoluţie bursieră, menţinând piaţa în zona unei evoluţii stagnante la nivel anual. În prima jumătate, gradul de incertitudine va rămâne ridicat, cu dobânzi încă înalte şi rezultate ale companiilor în scădere, în special ca efect de bază a unor raportări foarte bune din 2022. Prudenţa şi cantonarea în active lichide va fi recomandată, iar acţiunile plătitoare de dividend vor atrage cel mai mare interes.”

Dacă punctul de inflexiune menţionat mai sus va fi confirmat de către piaţă, pot beneficia inclusiv instrumentele cu venit fix, investitorii având şansa de a se plasa în platoul de vârf al randamentelor, adaugă Alin Brendea.

„Cu o piaţă care a trecut printr-un proces de corecţie şi cu o revenire a apetitului de risc (pe măsura scăderii randamentelor monetare) peisajul bursier se va însenina. Reuşita listării Hidroelectrica şi lansarea pieţei derivatelor ar putea fi ingredientele perfecte pentru a întreţine acest sentiment pozitiv”, argumentează reprezentantul Prime Transaction, explicând în final că majorarea expunerii pe acţiuni după T1 s-ar putea dovedi promiţătoare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO