Burse - Fonduri mutuale

Bursa de Valori Bucureşti raportează venituri de 24,5 mil. lei la final de septembrie, plus 33%. Profit net de 10,5 mil. lei, aproape dublu faţă de anul trecut

Bursa de Valori Bucureşti raportează venituri de 24,5...

Autor: Eduard Ivanovici

11.11.2022, 09:40 129

Bursa de Valori Bucureşti (simbol bursier BVB), operatorul pieţei locale de capital şi acţionar majoritar la Contrapartea Centrală, a înregistrat venituri operaţionale la nivel individual de 24,5 milioane de lei în primele nouă luni ale anului, în creştere cu 33% prin comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului precedent, când veniturile au atins 18,4 milioane de lei.

Avansul a fost alimentat de veniturile de tranzacţionare (+43%), în principal, venituri din oferte publice, de patru ori peste rezultatul din ianuarie-septembrie 2021.

Potrivit raportului financiar al societăţii, profitul net al perioadei a ajuns la 10,5 milioane de lei, de la 5,5 milioane anul trecut, rezultând un avans de 90%. Marja netă a fost de 43%, în timp ce cheltuielile operaţionale au crescut de la 13,5 milioane de lei la 15,7 milioane, „influenţate de avansul cheltuielilor de personal, precum şi al altor cheltuieli operaţionale, impact negativ din creşterea inflaţiei”, scrie compania în document.

La nivel de grup, veniturile operaţionale au urcat cu 31% la 42,7 milioane de lei, iar cheltuielile au ajuns la 33,5 milioane de lei, plus 8%. Profitul net a crescut de aproape de trei ori, la 10,7 milioane de lei, rezultând un multiplu PER (price earnings ratio) de 22,7x.

„Cel de-al treilea trimestru din 2022 a fost marcat în continuare de efectele desfăşurării războiului din Ucraina şi de presiunile inflaţioniste persistente atât la nivel global cat şi pe plan local, în contextul unei încetiniri ale economiei globale”, conform raportului.

De altfel, pieţele de acţiuni şi-au accelerat scăderea în al treilea trimestru, pe fondul accelerării inflaţiei la nivel global şi ca urmare a angajării băncilor centrale în politici monetare mai restrictive pentru a combate o inflaţie aflată la niveluri istorice.

În ceea ce priveşte perspectivele pentru T4/2022, corecţia pieţelor reduce potenţialul pentru noi listări, în special pe segmentul acţiuni până la finalul anului, explică reprezentanţii societăţii.

„BVB va accelera activităţile de promovare a pieţei în rândul investitorilor, pregătind astfel IPO-urile aşteptate în 2023. BVB va continua dezvoltarea relaţiilor cu piaţa de capital din Republica Moldova, în urma succesului forumului Moldova - Romania Capital Bridges.”

Acţiunile operatorului au crescut cu 31,4% anul acesta, pe tranzacţii de 30 de milioane de lei, având cea mai bună dinamică din indicele BET. Compania are o capitalizare de 270 de milioane de lei, arată datele BVB.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO