Burse - Fonduri mutuale

Bursa de Valori: Companiile listate au oferit investitorilor creşteri de 100% în ultimii 5 ani, peste S&P500 şi dublu faţă de Stoxx600

Bursa de Valori: Companiile listate au oferit...

Autor: Liviu Popescu

20.03.2023, 13:45 1711

Bursa de Valori Bucureşti (BVB), operatorul pieţei de capital din România, anunţă că societăţile listate au livrat în ultimii cinci ani un randament de 100% cu tot cu dividende în monedă unică europeană, prin prisma indicelui BET-TR, peste randamentul S&P500 (84,2%) din acest interval de timp şi mai mult decât dublu faţă de indicele european STOXX600 (41,6%).

În acelaşi orizont de timp, performanţa exprimată în monedă unică europeană a indicilor de tip total return FTSE Emerging Markets a fost de 11,7%, iar cea a MSCI Frontier Markets de plus 1%.

“Aceasta arată faptul că investitorii, locali şi străini, au încredere în companiile româneşti şi în capacitatea acestora de a se dezvolta. o Valoarea totală a acţiunilor şi obligaţiunilor listate la BVB în primele două luni ale acestui an a ajuns la 426 milioane euro. Privim anul 2023 cu încredere, vedem semnale importante în ceea ce priveşte continuarea rundelor de finanţare, iar anticipata listare a Hidroelectrica va reprezenta un catalizator pentru investitori”, spune Radu Hanga, preşedinte BVB.

Adrian Tănase, CEO Bursa de Valori Bucureşti, spune că din perspectiva lichidităţii, se observă că investitorii sunt în aşteptare. “Pe de o parte, investitorii de la BVB analizează rezultatele financiare anunţate de companiile listate şi urmăresc cu interes propunerile de dividend. Pe de altă parte, piaţa aşteaptă noi listări şi cea mai semnificativă listare anunţată pentru acest an este cea a Hidroelectrica”.

Un element pozitiv important este că Ministerul Finanţelor va continua să deruleze cu frecvenţă trimestrială emisiunile de titluri de stat Fidelis, spune el.

“Privind dincolo de volatilitatea de moment, datele ne arată că piaţa de capital este o soluţie eficientă pentru economisire. Un exemplu pe termen mediu ne arată că investitorii care ar fi investit în companiile din structura indicelui BET în urmă cu cinci ani şi-ar fi dublat astăzi valoarea investiţiilor, incluzând aici şi dividendele. Cel mai important mesaj pentru investitori este să nu se sperie de volatilitate, să îşi diversifice investiţiile şi să aibă un orizont pe termen mediu sau lung”.

Evoluţia pozitivă a pieţei de capital la începutul acestui an, plus 4% la 20 martie 2023, vine după un an 2022 marcat de volatilitate şi incertitudini. La nivelul pieţei de capital româneşti s-au înregistrat anul trecut noi maxime la capitolul valoare totală de tranzacţionare, lichiditate medie zilnică şi număr de tranzacţii.

Astfel, Bursa de Valori Bucureşti a atins un nou record în 2022 în ceea ce priveşte valoarea totală de tranzacţionare realizată pe toate pieţele cu toate tipurile de instrumente financiare după ce tranzacţiile totale au depăşit 24 miliarde lei, în creştere cu 11% faţă de nivelul din 2021.

Tot la nivelul anului trecut, lichiditatea medie zilnică de tranzacţionare pentru toate tipurile de instrumente financiare listate pe Piaţa Reglementată (PR) şi Sistemul Multilateral de Tranzacţionare (SMT) a crescut cu 11% şi a ajuns la 95,6 milioane lei.

Investitorii au realizat în 2022 un nou record în ceea ce priveşte numărul de tranzacţii cu toate tipurile de instrumente financiare realizate pe toate pieţele: peste 1,67 milioane de tranzacţii. În acelaşi timp, incertitudinile internaţionale au condus la scăderi ale pieţei, de 1,9% pentru indicele BET-TR, la finalul anului trecut.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO