Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Cu depozite mai mari cu 10 mld. euro decât creditele, Banca Transilvania vrea să atragă 1 mld. euro de la investitori în obligaţiuni neconvertibile. Ömer Tetik, CEO: Finanţările susţin îndeplinirea cerinţelor MREL

Ömer Tetik, CEO, Banca Transilvania: Banca intenţionează ca prima emisiune să fie realizată în ultima parte a acestui an sau începutul anului viitor. Vom reveni cu detalii după AGA.

Ömer Tetik, CEO, Banca Transilvania: Banca intenţionează ca prima emisiune să fie realizată în ultima parte a acestui an sau începutul anului viitor. Vom reveni cu detalii după AGA.

Autor: Liviu Popescu

08.10.2022, 11:45 1284

„Îndeplinirea cerinţelor legale de datorii eligibile MREL (valabile la nivel european) nu se poate realiza cu depozitele populaţiei, care sunt garantate de FGDB“ În S1/2022 banca avea depozite atrase de la clienţi de 111 mld. lei, iar credite acordate de 62 mld. lei, deci un sold al depozitelor aproape dublu faţă de cel al împrumuturilor. Dobânda şi scadenta vor fi decise după aprobarea acţionarilor CA-ul va fi cel care va decide parametrii finanţărilor.

Cu un sold al depozitelor de 111 mld. lei (22 mld. euro) şi unul al cre­ditelor de 62 mld. lei (12,4 mld. euro), aşadar o poziţie con­for­tabilă de lichiditate, Banca Transilvania (simbol bursier TLV) vrea să atragă până la 1 mld. euro prin emisiuni de obli­gaţiuni neconvertibile în acţiuni. Dacă banca este supralichidă, de ce se finanţează de la investitorii de la Bursa de Valori Bucureşti?

Întrucât, după cum spune Ömer Tetik, CEO al celei mai mari bănci din România, într-un interviu pentru ZF, finanţarea este necesară pentru menţinerea continuă a unui nivel optim de fonduri proprii eligibile (minimum requirements for own funds and eligiable liabilities – adică faimoasele cerinţe MREL), iar îndeplinirea acestor cerinţe nu se poate realiza cu depozitele populaţiei, care sunt garantate de Fondul de Garantare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO