Burse - Fonduri mutuale

Bursa din Istanbul îşi continuă raliul, în ciuda atentatelor

Bursa din Istanbul îşi continuă raliul, în ciuda...

Autor: Dan Grigore Ivan

14.03.2016, 18:17 510

Indicele BTSI 100, principala referinţă a bursei turceşti, a crescut astăzi cu 0,69% până la 79.929,69 de puncte, în condiţiile în care Turcia a fost din nou zguduită de un tragic atentat în Ankara soldat cu 37 de morţi şi 125 de răniţi.

Este al doilea atentat care loveşte capitala turcă în mai puţin de o lună. Atacul terorist s-a produs într-o zonă extrem de aglomerată din oraş, la doar 200 de metri de Guvern, nefiind revendicat până acum de nicio organizaţie teroristă. Frecvenţa atentatelor se menţine la un nivel îngrijorător de ridicat în întreaga lume, tot ieri, alt atac terorist s-a produs in staţiunea balneară Grand-Bassam din Coasta de Fildeş, soldat cu cel puţin 16 morţi până acum.

Indicele ce reuneşte principalele 100 de companii listate la bursa din Istanbul a crescut de la începutul anului cu 11%, semn că investitorii au încredere în viitorul economic al ţării.

Spre comparaţie, principalele pieţe europene de acţiuni sunt pe minus în acest an.  Nu doar acţiunile au crescut, ci şi obligaţiunile se bucură de credibilitate din partea investitoriilor străini, banca centrală din Turcia anunţând că fondurile străine pompate în economia ţării poziţionate în regiunea Asiei Mici s-au situat în februarie la maximul ultimilor 19 luni, în ciuda problemelor de securitate cu care se confruntă Turcia. Deşi Bloomberg aminteşte ca obligaţiunile turceşti au înregistrat cea mai mare scădere anul trecut din coşul ţărilor emergente, exceptând Peru, titlurile turceşti par să intre într-o perioadă de revenire.

Doar în luna februarie, au fost cumpărate obligţiuni de 947 milioane dolari, iar dacă nivelul inflaţiei va scădea, cererea pentru titlurile guvernamentale ar putea fi alimentată în continuare, notează Bloomberg.

Totuşi lira turcească a scăzut cu 0,5% faţă de dolarul american după atentatele din Ankara, deşi în ultima lună a înregistrat un avans de 1,6%în comparaţie cu moneda americană.

Economia Turciei, al cărui PIB este de 766 miliarde de dolari, în creştere cu 3% faţă de anul precedent, se bazează într-o măsură destul de însemnată pe sectorul turismului. Mai exact, conform Consiliului Mondial de Călătorii şi Turism, în 2012 turismul a avut o pondere de  10,9% din PIB-ul Turciei, oferind 8,3% din locurile de muncă disponibile. Dacă situaţia instabilă s-ar prelungi, pe termen lung asta ar putea afecta serios întreaga atmosferă socio-economică a ţării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO