Burse - Fonduri mutuale

Bursa din Londra ar putea delista giganţi precum UBS, Nestlé şi Novartis de săptămâna viitoare, dacă Elveţia nu ajunge la un acord cu UE

Business internaţional

Bursa din Londra ar putea delista giganţi precum UBS,...

Autor: Alex Ciutacu

27.06.2019, 00:04 540

Bursa de la Londra a avertizat in­ves­titorii că ar putea fi forţată să de­lis­teze companiile suedeze începând de luni, din cauza unui impas politic între El­veţia şi Uniunea Europeană, scrie CNBC.

Potrivit unui anunţ lansat marţi seară, bursa ar putea opri tran­zac­ţio­narea pentru 254 de instrumente finan­ciare emise de companii elve­ţiene. Avertismente similare au fost lansate şi de operatori bursieri precum Aquis Exchange, CBOE Global Markets, dar şi de UBS. Elveţia şi Uniunea Europeană se află într-o dispută cu privire la înţelegerea pe termen lung în ceea ce pri­veşte finanţele, imigraţia şi comer­ţul dintre cele două părţi, în contextul în care Elveţia nu face parte din blocul european.

Acordul de echivalare la nivelul pieţelor bursiere emis de Uniunea Europeană pentru Elveţia expiră la finalul lunii iunie. Dacă termenul trece, iar cele două părţi nu ajung la un acord până duminică, London Stock Exchange a explicat că „este posibil ca autorităţile să elimine recunoaşterea care permite operatorilor bursieri din UE să tranzacţioneze instrumente elveţiene“.

Operatorii bursieri nu ar mai putea ţine la tranzacţionare companii elveţiene, printre care giganţi de top precum Nestlé, UBS şi Novartis, dacă luni nu intră în vigoare un nou acord.

„Bursele din UE nu ar mai avea voie să ofere sau să faciliteze la tranzacţionare anumite acţiuni ale com­paniilor elveţiene. Activarea acestei măsuri de protecţie cu privire la bursele din UE are ca unic scop prote­jarea bunei funcţionări a infra­structurii bursiere elveţiene“, averti­zează Departamentul Federal de Finan­ţe din Elveţia într-o declaraţie lan­sată luni, prin care dă de înţeles că este pregătită să se retragă din acord şi să retragă astfel recunoaşterea acor­dată la nivel de statut burselor din UE.

Dacă cele două părţi nu ajung la un acord în zilele următoare, inves­titorii se pot confrunta cu o pro­ble­mă majoră, pentru că giganţii el­veţieni reprezintă o cincime din capita­lizarea bursieră a indicelui Stoxx 50 - un indice reprezentativ pentru bursele din zona euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO