Burse - Fonduri mutuale

Bursa din Londra suspendă de la tranzacţionare 27 de acţiuni care au legături strânse cu Rusia. Gazprom şi Sberbank, companii vizate

Business internaţional

Bursa din Londra suspendă de la tranzacţionare 27 de...

Autor: Eduard Ivanovici

04.03.2022, 00:00 306

Bursa din Londra (London Stock Exchange – LSE) a oprit tranzacţionarea a 27 de companii cu puternice conexiuni în Rusia, incluzând aici gigantul bancar Sberbank şi grupul energetic Gazprom, potrivit The Guardian. Pe listă se mai află gigantul petrolier Lukoil, compania ruso-engleză EN+ şi producătorul de aur Polyus, decizia venind ca urmare a „condiţiilor de piaţă şi pentru a menţine în acest fel ordinea pe bursă”, spune LSE.

Presiunea exercitată la nivel internaţional îşi spune cuvântul asupra businessurilor ruseşti, în timp ce invadarea Ucrainei continuă să îi afecteze pe cei care deţin operaţiuni în regiune. De exemplu, companiile de extracţie a metalelor Polymetal şi Evraz, unde oligarhul Roman Abramovici deţine o participaţie de 29%, au fost eliminate din indicele FTSE 100 după ce valoarea de piaţă a societăţilor s-a prăbuşit. Săptămâna trecută, LSE a oprit tranzacţionarea acţiunilor VTB Capital, o subsidiară a uneia dintre cele mai mari bănci ruseşti, VTB.

Recent, Autoritatea de Conduită Financiară din Regatul Unit (FCA) a suspendat tranzacţionarea certificatelor globale de depozit (GDR-uri) ale băncii pe LSE, unde VTB a efectuat o listare secundară. Principala listare este cea din Moscova. Miercuri, Sberbank, cea mai importantă bancă din Rusia, a fost nevoită să îşi lichideze filialele din Europa din cauza sancţiunilor impuse de statele vestice. Anunţul a venit la doar câteva ore după ce Banca Centrală Europeană a decis închiderea Sberbank Europe.

LSE, care susţine că propriile sale operaţiuni în Rusia şi Ucraina reprezintă sub 1% din totalul veniturilor, a declarat că va continua să examineze situaţia actuală. De asemenea, LSE a raportat o dublare a profiturilor înainte de taxe în 2021, totalul ajungând la 987 de milioane de lire, de la 492 de milioane în 2020. Veniturile au crescut de la 2 miliarde de lire în 2020 la 6,4 miliarde de lire anul trecut. Anterior anunţului LSE de ieri, acţiunile ruseşti listate pe bursa britanică erau pe minus cu peste 90% în ultimele două săptămâni. Luni, bursa din New York (NYSE) şi Nasdaq au oprit temporar tranzacţionarea companiilor din Rusia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO