Burse - Fonduri mutuale

Bursa din Sibiu si-a lansat piata de actiuni: Teodor Ancuta si-a vazut visul cu ochii: Bursa din Sibiu face concurenta celei de la Bucuresti

Bursa din Sibiu si-a lansat piata de actiuni: Teodor Ancuta si-a vazut visul cu ochii: Bursa din Sibiu face concurenta celei de la Bucuresti
24.01.2010, 23:12 603

Primele tranzactii pe noua platforma de la Sibiu s-au derulatchiar cu actiunile operatorului, respectiv Bursa din Sibiu (simbolSBX). In prima zi de tranzactionare, s-au transferat pe piata69.660 de actiuni Sibex in valoare totala de circa 143.000 de lei(34.000 de euro). La pretul mediu de 2 lei/actiune, Bursa din Sibiueste evaluata la circa 43 mil. lei (10,5 mil. euro).

"Tranzactionam pe o platforma de renume si utilizata de marileburse ale lumii. Ne propunem sa devenim una dintre cele maiimportante burse din sud-estul Europei. Speram ca impreuna cu Bursadin Varsovia sa ajungem si noi la macar 15-20% din cat realizeazadansii. Asa cum stiti, Varsovia este pe locul doi in lume laIPO-uri", a declarat Teodor Ancuta, presedintele si directorulgeneral al Sibex.

Majoritatea brokerilor spera ca lansarea pietei spot de la Sibiuva avea ca efect reducerea comisioanelor, dar exista si voci carespun ca pe termen lung nu pot supravietui doi operatori pe o piataatat de mica.

"Una dintre problemele principale ale pietei de capital dinRomania este ritmul redus al listarilor si sper si cred ca prinlansarea pietei spot la Sibiu se va naste o concurenta pozitiva sivom avea mai multi emitenti pe piata, chiar daca la inceput ritmulnu va fi asa de rapid", a spus Razvan Pasol, presedinteleIntercapital Invest. El a dat ca exemplu listarea pietei Sibex,eveniment care a avut ca efect grabirea listarii Bursei de laBucuresti pe propria platforma.

De aceeasi parere este si Octavian Molnar, director generaladjunct al IFB Finwest, care spune ca in lipsa lansarii pieteifutures la BVB nu am mai fi asistat in prezent la introducerea laSibex a contractelor futures pe indicele Dow Jones.

Cea mai mare lupta se va da insa la nivelul comisioaneloraplicate emitentilor si investitorilor, Bursa din Sibiu anuntandinca din start ca nu va taxa admiterea si mentinerea latranzactionare a companiilor.

"Avem costuri de tranzactionare mai mici decat Bursa de laBucuresti pentru ca pe de o parte avem mai putini angajati, intotal 37 cu tot cu depozitarul si casa de compensatie, iar acestlucru ne permite sa practicam comisioane mai reduse. Cred caemitentii vor percepe aceasta piata ca fiind una curata si farascandaluri. Cand o sa vedem emitentii de la BVB mutandu-se la Sibexo sa va dati seama ca exista avantaje in a fi listat pe Sibex. Suntcompanii care vor sa se mute la noi pe bursa. Sunt SIF-urile, suntsi altele", sustine Ancuta.

Concurenta tot mai puternica dintre cele doua piete estesurprinzatoare, avand in vedere ca multi dintre actionarii Burseidin Sibiu sunt firme de brokeraj care au actiuni si la BVB, iartendinta la international este de consolidare a pietelor.

"In ceea ce priveste canibalizarea de business de la o bursa laalta, daca se va produce, se va produce mai degraba in timp decatbrusc. Riscul este ca lichiditatea aceasta deja scazuta sa seimparta la doi si ai deja o problema. Nu pot supravietui doua bursein Romania pe termen mediu si lung", considera Florin Ilie,directorul piete de capital in cadrul ING Bank Romania.

Dupa o lunga perioada in care cele doua burse au evoluatseparat, Bursa din Bucuresti (BVB) dezvoltandu-si platforma spot,iar bursa din Sibiu pe cea futures, a contractelor la termen,concurenta dintre cei doi operatori de piata s-a intetit dupa cenegocierile privind fuziunea celor doua piete au fostabandonate.

Imediat, BVB a intrat in 2007 pe segmentul de activitate alcelei din Sibiu, lansand propria piata futures, insa nu a reusit saconcureze cu Bursa din Sibiu la capitolul lichiditate.

Bursa din Sibiu a fost fondata in 1995 de Teodor Ancuta, fiindprincipala piata de instrumente derivate (futures) din Romania, cutranzactii in valoare de 576 mil. euro.

In comparatie, pe Bursa de la Bucuresti s-au tranzactionatcontracte futures de 16 milioane de euro, insa tranzactiile cuactiuni au depasit 1,2 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO