Burse - Fonduri mutuale

Bursa din Statele Unite a crescut cu 16,87% în ultimele şase luni. Rezultatele financiare au alimentat în continuare aprecierea indicilor americani

Bursa din Statele Unite a crescut cu 16,87% în ultimele...

Autor: Dan Grigore Ivan

22.07.2016, 00:03 245
Piaţa de capital din Statele Unite ale Americii s-a apreciat semnificativ în acest an, în ciuda evenimentelor care provoacă confuzie şi incertitudine în întreaga lume, acţiunile listate la New York se bucură de încrederea investitorilor.

De asemenea, rezultatele financiare pozitive au impulsionat valul de optimism, astfel indicele Dow Jones a atins pe 12 iulie un nou maxim istoric. După un început de an complicat pe pieţele financiare care a atins şi acţiunile listate la New York, momente în care indicii americani afişau deprecieri şi de 9%, de la sfârşitul lui ianuarie şi până astăzi bursa din Statele Unite a crescut cu 16,87%.

Indicele S & P 500, ce reuneşte cele mai importante 504 companii americane, a crescut cu 6,32% de la începutul acestui an, iar sectorul utilităţilor a condus raliul bursei americane, indicele apreciindu-se cu 16,48% de la începutul acestui an.

Evoluţia mai bună a acestui sector se explică şi datorită faptului că domeniul este văzut de către investitor drept unul mai sigur, companiile de utilităţi fiind cel mai puţin expuse la riscuri ce decurg din evenimente precum Brexitul sau alte crize politice.

Rezultatele bursei de peste Ocean sunt diametral opuse faţă de evoluţia indicilor europeni. În comparaţie, indicele german DAX s-a depreciat cu 5,24% de la începutul acestui an, în timp ce indicele CAC 40, ce măsoară evoluţia celor mai importante companii listate pe bursa de pe malurile Senei, s-a depreciat cu 5,41% în acelaşi interval de timp.

Pe lângă sectorul utilităţilor, acţiunile com­paniilor industriale s-au apreciat cu 5,07% de la începutul acestui an. Concernul american General Electric (GE) s-a apreciat cu 5,23% de la începutul acestui an, ajungând la o capitalizare bursieră de 301,62 miliarde dolari, aproape jumătate cât PIB-ul nominal al Turciei, şi 1,62% din economia Statelor Unite.

De asemenea, Lockheed Martin (LMT) are o capitalizare bursieră de 79 miliarde dolari după ce acţiunile companiei de securitate globală şi aeronautică s-au apreciat cu peste 18% de la începutul acestui an.

În acelaşi timp, sectorul tehnologic, compus din giganţi precum Apple, Alphabet sau Microsoft, s-a apreciat cu 3,37%.

Valoarea de piaţă a Paypal, companie specializată în procesarea plăţilor online, s-a apreciat cu 10,64% de la începutul acestui an, ajungând astăzi la 49,10 miliarde dolari, în vreme ce Intel (INTC) a crescut 3,6%, până la o capitalizare bursieră de 169 miliarde dolari.

Cu toate acestea, sectorul financiar resimte turbulenţele existente în peisajul global, întregul sector înregistrând o scădere de aproximativ 3,97% de la începutul acestui an.

Acţiunile băncii Wells Farago (WFC), cea mai valoroasă bancă de pe bursa de la New York, cu o capitalizare bursieră de 247 miliarde dolari, au scăzut cu 10,58% de la începutul acestui an. Cu toate acestea, titlurile WFC s-au apreciat cu 3,58% în ultima lună, pe fondul unei aprecieri de peste 4,31% a indicelui S & P 500 în acelaşi interval de timp.

Acţiunile Bank of America, cea de-a doua bancă din sistem după valoarea activelor administrate, s-au depreciat  cu 14,4% de la începutul acestui an, reuşind în ultimele cinci zile să înregistreze o creştere de peste 7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO