Burse - Fonduri mutuale

Bursa din Varşovia este campioana Europei la IPO-uri

Bursa din Varşovia este campioana Europei la IPO-uri

Bursa din Varşovia este campioana Europei la IPO-uri

Autor: Roxana Pricop

11.10.2011, 00:06 292

Bursa de Valori din Varşovia (Warsaw Stock Exchange - WSE) a atras cel mai mare număr de oferte publice iniţiale de acţiuni (IPO-uri) în acest an din rândul burselor din Europa, trimestrul al treilea fiind de departe cel mai bun pentru operatorul polonez.

În cel de-al douăzecilea an de activitate, bursa poloneză a înregistrat un număr record de 161 de IPO-uri în valoare de 2,184 miliarde de euro, ocupând primul loc în Europa. Performanţa este cu atât mai surprinzătoare cu cât bursa poloneză a reuşit să urce pe primul loc graţie numărului record de IPO-uri din trimestrul al treilea, când pieţele financiare s-au cutremurat sub impactul retrogradării ratingului SUA, dar şi de teama unui posibil default al Greciei.

Astfel, în trimestru al treilea bursa de la Varşovia a atras 61 de IPO-uri în valoare de peste 1,4 miliarde de euro, ocupând primul loc în Europa după numărul de IPO-uri şi locul secund, după Bursa spaniolă, după valoarea ofertelor atrase. În trimestrul al treilea pe bursa poloneză a avut loc oferta publică iniţială de acţiuni derulată de compania Jastrzebska Spolka Weglowa SA (JSW), cel mai mare producător de cărbune cocsificabil din Uniunea Europeană. Oferta a fost în valoare de 1,3 miliarde de euro şi s-a calificat drept al treilea cel mai mare IPO din Europa.

Burse mature precum cea de la Londra sau de la Frankfurt au fost puternic afectate de turbulenţele financiare din trimestrul al treilea şi au înregistrat o reducere a nu­mă­rului de IPO-uri. Astfel, dacă în al doilea trimestru, Bursa de la Londra a atras 36 de IPO-uri în valoare de peste 10 miliarde de euro, în trimestrul al treilea a reuşit să atragă 29 de oferte în valoare de 1,1 miliarde de euro.

Mai mult, în trimestrul al treilea bursa din Varşovia a reuşit să se claseze în topul celor mai atractive zece burse din lume, ocupând poziţia a şasea, imediat după Bursa din New York - NYSE. Din valoarea de 28,5 miliarde de dolari a pieţei de IPO-uri la nivel global, bursa poloneză deţine o cotă de 7,1%, în condiţiile în care bursa londoneză deţine o cotă de peste două ori mai mică.

Bursa de la Bucureşti nu a mai avut nicio ofertă publică iniţială de la jumătatea anului trecut, când s-a listat fondul de investiţii iFond Financial (IFR). Ultima ofertă publică iniţială a unei companii la BVB a avut loc în aprilie 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO