Burse - Fonduri mutuale

Bursa din Varşovia este evaluată la 462 mil. € în IPO, mai scumpă decât Banca Transilvania

Autor: Andrei Chirileasa

17.10.2010, 23:49 42

Statul polonez a decis că preţul maxim la care investitorii vorputea cumpăra acţiuni ale bursei din Varşovia în cadrul oferteipublice iniţiale (IPO) este de 43 de zloţi pe acţiune, evaluândoperatorul de piaţă la circa 1,8 mld. zloţi (circa 460 mil.euro).

La acest preţ, bursa din Varşovia este mai valoroasă decât BancaTransilvania (TLV), una dintre cele mai mari companii de la BVB,care are în prezent o capitalizare de circa 444 mil. euro. SIFBanat-Crişana (SIF1), SIF Moldova (SIF2) şi SIF Transilvania (SIF3)au de asemenea o capitalizare cumulată de circa 450 mil. euro.

Guvernul polonez a scos la vânzare circa 26,8 milioane deacţiuni, reprezentând 64% din capitalul companiei şi ar puteaîncasa 1,15 mld. zloţi (295 mil. euro) dacă acţiunile vor fivândute la preţul maxim din ofertă.

Oferta se încheie pe 28 octombrie, preţul final va fi anunţat pe29 octombrie, iar listarea va avea loc pe 9 noiembrie, potrivitreprezentanţilor bursei poloneze. Circa 25-30% din ofertă estedestinată investitorilor de retail, restul acţiunilor fiind alocatemarilor investitori instituţionali. Guvernul polonez a luat deciziade a-şi vinde pe bursă acţiunile deţinute după ce negocierile cumarii operatori bursieri internaţionali au eşuat. Toate burselemari (NYSE Euronext, NASDAQ OMX şi Deutsche Borse) au fostinteresate de preluarea pieţei poloneze, dar au considerat preţulcerut ca fiind prea mare.

Reprezentanţii ministerului finanţelor din Polonia au declaratcă nu se aşteaptă ca alţi operatori bursieri să participe laofertă, aşteptându-se ca principalii investitori să fie fondurilede investiţii, potrivit Wall Street Journal.

Guvernul polonez va continua să deţină contrulul asupra burseipoloneze şi după IPO, urmând să aibă 51,4% din drepturile devot.

Bursa din Varşovia este cea mai mare din Europa Centrală şi deEst, având listate 383 de companii, cu o capitalizare totală decirca 200 de miliarde de euro (de zece ori capitalizarea BVB).

Valoarea medie a tranzacţiilor zilnice în primele nouă luni aleanului s-a ridicat la 390 mil. euro, faţă de 3 mil. euro în cazulBVB.

La preţul maxim din ofertă, bursa poloneză ar fi evaluată la unmultiplu P/S (preţ raportat la cifra de afaceri) de 9,1 luând încalcul afacerile din 2009, de 50,4 mil. euro, şi la de circa 23 deori profitul operaţional de 20 mil. euro.

Acţiunile Bursei de Valori Bucureşti (BVB), listate în lunaiunie pe Bursă, sunt tranzacţionate în prezent la un multiplu devânzări de 23, în condiţiile în care compania are o capitalizare de69,6 mil. euro la afaceri de 2,9 mil. euro în 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO