Burse - Fonduri mutuale

Bursa din Varşovia, tranzacţii record în noiembrie

Autor: Andrei Chirileasa

20.12.2010, 23:45 38

Bursa din Varşovia a înregistrat în luna noiembrie tranzacţii de6,86 mld. euro, care reprezintă un maxim istoric, potrivitraportărilor operatorului de piaţă. Rulajul mediu zilnic a fost decirca 340 mil. euro.

Valoarea tranzacţiilor de pe piaţa poloneză este de peste douăori mai mare decât cea înregistrată pe Bursa din Viena şi de circapatru ori mai mare decât pe pieţele de la Praga şi Budapesta.

În comparaţie, Bursa de la Bucureşti a înregistrat în noiembrietranzacţii cu acţiuni de 61 mil. euro, cele mai mici din ultimiidoi ani.

Una dintre cele mai mari tranzacţii din noiembrie pe Bursa dinVarşovia a fost oferta publică iniţială (IPO) prin care statulpolonez a vândut 64% din operatorul pieţei de capital pentru circa300 mil. euro. Cele mai tranzacţionate titluri de pe Bursa dinVarşovia au fost însă luna trecută cele ale companiei de asigurăriPZU, cu 15% din rulajul total, adică peste 830 mil. euro, urmate deacţiunile PKO Bank Polski (PKOBP), cu 10,5%, şi cele aleproducătorului de cupru şi argint KGHM, cu 9,6%.

În aceeaşi perioadă, la BVB cele mai tranzacţionate au fostacţiunile SIF Oltenia (SIF5), cu un rulaj de circa 10 mil.euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO