Burse - Fonduri mutuale

Bursa din Viena se uită din nou după achiziţii în regiune

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

02.06.2011, 23:45 249

CEE Stock Exchange Group, compania care operează bursele dinViena, Budapesta, Ljubljana şi Praga, este interesat de achiziţiaaltor operatori bursieri din Europa Centrală şi de Est, înprincipal bursa de la Bucureşti şi cea de la Sofia.

"Suntem în relaţii bune cu Bucu­reştiul, purtăm discuţiiinformale din când în când", a declarat directorul general algrupului Michael Buhl în­tr-un interviu acordat CNBC.com.

Bursele de la Bucureşti şi Sofia sunt în acest momentprincipalele ţinte de achiziţie din regiune, dar CEE Stock ExchangeGroup ia în calcul şi oferte pentru burse din Balcani şi din fostaIugoslavie, a adăugat el.

Şi reprezentanţii Bursei de la Bucureşti au declarat recent căsunt interesaţi de achiziţia unor operatori bursieri mai mici dinregiune, cu o parte din lichidităţile pe care le au la dispoziţie,făcând referire în special la bursa din Moldova. Michael Buhl aprecizat că pentru moment nu există discuţii concrete cu bursa dela Bucureşti, deţinută de case de brokeraj şi bănci şi undedrepturile de vot ale fiecărui acţionar sunt limitate prin lege la5% indiferent de mărimea participaţiei.

În Bulgaria guvernul deţine 50% din acţiunile operatoruluibursei de la Sofia şi intenţionează să privatizeze compania.

"Odată ce procedura de privatizare va fi lansată, vom fi cusiguranţă interesaţi. În general, sun­tem interesaţi de toateţările din Europa Centrală şi de Est", a arătat Buhl.

Un alt operator bursier mare din regiune, care ar putea rivalizacu CEE Stock Exchange Group pe piaţa achi­ziţiilor, este WarsawStock Exchange, bursa de la Varşovia. Strategia polonezilor esteînsă să atragă companii din alte ţări, precum Ucraina, Belarus sauGeorgia, la listare pe piaţa locală şi nu să cumpere operatori dinregiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO