DN Agrar Group (simbol bursier DN), cea mai mare fermă de bovine integrată din România, a convocat pe 25 martie acţionarii companiei pentru a vota aprobarea unor proiecte pentru anul în curs, care presupun investiţii totale de aproximativ 3,4 milioane euro.
Investiţiile planificate includ o nouă fabrică de compost la ferma Lacto Agrar, a doua din cadrul Grupului, şi instalarea de panouri solare pe acoperişurile clădirilor fermelor Apold, Lacto Agrar şi Cut (DN AGRAR Service).
Potrivit companiei, fabrica de compost de la ferma Lacto Agrar va avea o capacitate de 7.000 de tone de îngrăşământ organic anual.
Proiectul va începe anul acesta, cu scopul de a deveni complet operaţional în al patrulea trimestru al anului, şi presupune o investiţie de 1,7 milioane de euro, finanţare prin credit bancar.
În urma finalizării proiectului, DN AGRAR îşi va extinde capacitatea de producţie a îngrăşămintelor organice cu încă 7.000 de tone anual, atingând o producţie totală anuală de 14.000 de tone începând cu 2026.
“După operaţiunile începute la prima noastră unitate de compostare de la ferma Apold, care a generat un interes semnificativ în piaţă, ne bucurăm să anunţăm planurile de extindere a operaţiunilor prin instalarea unei a doua unităţi de compostare la ferma Lacto Agrar. Se estimează că această nouă unitate va deveni complet operaţională în al patrulea trimestru din 2025. În linie cu angajamentul nostru faţă de sustenabilitate, am iniţiat şi procesul de obţinere a certificării voluntare de carbon pentru compostul produs”, spune Peter de Boer, Membru CA & Director Strategie şi IR, DN AGRAR Group.
În ceea ce priveşte instalarea panourilor solare pe acoperişurile clădirilor din fermele Apold, Lacto Agrar şi Cut (DN AGRAR Service), proiectul presupune o investiţie totală de aproximativ 1,7 milioane de euro care va fi finanţată prin fonduri nerambursabile din PNRR (60% din valoarea totală, proiectul având deja toate aprobările necesare), iar diferenţa de 40% va fi finanţată prin credit bancar.
Instalarea este programată pentru T2/2025. În a doua etapă, fermele vor fi echipate şi cu baterii de stocare pentru a spori eficienţa adusă de acest proiect.
„Estimăm că, prin acest proiect, vom deveni complet independenţi energetic la fermele noastre Lacto Agrar, Cut şi Apold.”, adaugă Peter de Boer.
DN AGRAR Group este cel mai mare producător de lapte de vacă din România şi unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa europeană. Compania a fost fondată în 2008 de Jan Gijsbertus de Boer şi activează în centrul Transilvaniei, în judeţele Alba, Sibiu şi Hunedoara. Principalele domenii de activitate ale DN AGRAR sunt zootehnie, producţie agrícolă vegetală, prestări servicii agrícole, logistică, transport, turism şi servicii de consultanţă în afaceri şi management.
Grupul include 11 companii, dintre care 4 ferme a căror activitate principală este creşterea vacilor de lapte (ferma Prodlact) şi producţia de lapte de vacă (fermele Cut, Lacto Agrar şi Apold). DN AGRAR are aproximativ 300 de angajaţi, lucrează peste 7.000 de hectare de teren deţinute şi în arendă şi deţine peste 15.000 de animale, atât vaci de lapte, cât şi tineret bovin.
Compania este listată pe Bursa de Valori Bucureşti, piaţa AeRO, din februarie 2022, în urma încheierii cu succes a unui plasament privat de acţiuni în iulie 2021, prin care compania a atras 24,8 milioane lei de la investitori.