Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Efectul secundar al maximelor istorice de la BVB: Metropolitan îşi reduce expunerea la Banca Transilvania din cauză că depăşea 5% din activ

Bursă. Efectul secundar al maximelor istorice de la BVB:...

Autor: Liviu Popescu

03.05.2024, 00:07 5528

Metropolitan Life Pensii Private, al treilea cel mai mare fond Pilon II din România, după NN Pensii şi AZT Viitorul Tău, a vândut în martie 2024 acţiuni Banca Transilvania (TLV) pentru prima oară în ultimii ani întrucât investiţia sa la cea mai mare bancă din România se apropia de limita legală de deţinere de 5% din activul net al fondului. Astfel, în contextul evoluţiei puternic ascendente a acţiunilor băncii de la Cluj, de 20% de la începutul acestui an la maxime istorice, şi pe fondul achiziţiilor de acţiuni de anul trecut, Metropolitan Life a vândut acţiuni de 47 mil. lei pentru a se încadra în limita impusă de regulamentul ASF.

Fondul a vândut 1,5 milioane de acţiuni Metropolitan are active de 19 mld. lei investite în numele 1,1 miloane de salariaţi români. Vânzarea de acţiuni TLV este un efect secunar al maximelor istorice de la bursa locală. În cazul în care investiţia într-un emitent depăşeşte 5% din activul al fondului, atunci administratorul fondului are la dispoziţie 30 de zile pentru a se reîncadra în această limită, altfel riscând contravenţie.

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro