Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Electrica, joint-venture cu EsyaSoft Holding pentru a-şi extinde portofoliul cu noi segmente de business care facilitează tranziţia energetică

Bursă. Electrica, joint-venture cu EsyaSoft Holding...

Autor: Tibi Oprea

31.07.2024, 14:27 212

Administratorii distribuitorului şi furnizorului de energie electrică Electrica (simbol bursier EL) au aprobat miercuri constituirea unei societăţi pe acţiuni (joint-venture) împreună cu EsyaSoft Holding Ltd., parte a grupului International Holding Company (IHC), care va avea ca obiect de activitate producţia şi operarea de tehnologii avansate din domeniul energiei verzi, destinate pieţei naţionale şi europene.

Prin intermediul noii societăţi, în care Electrica va deţine 25% din capitalul social, iar EsyaSoft 75%, vor fi construite unităţi de producţie pentru echipamente energetice verzi, precum soluţii de stocare şi digitalizare a reţelei de distribuţie a energiei electrice (contoare inteligente). De asemenea, proiectul include dezvoltarea şi operarea unei infrastructuri pentru încărcarea autovehiculelor electrice.

„Pornind de la declaraţia noastră strategică - „Promisiunea inovaţiei: Modelarea unui viitor sustenabil” - şi în linie cu strategia naţională, acest parteneriat reprezintă un pas semnificativ spre atingerea obiectivelor asumate. Totodată, ne oferă ocazia de a ne poziţiona ca un jucător important în tranziţia către un sistem energetic mai sustenabil şi mai eficient, atât la nivel local, cât şi regional, un deziderat la care ţinem foarte mult”, spune Alexandru Chiriţă, CEO Electrica.

Noile segmente de business vor răspunde cererii în creştere la nivel naţional şi european, vor genera noi locuri de muncă şi, în acelaşi timp, vor aduce beneficii directe şi indirecte tuturor activităţilor de bază ale Grupului Electrica.

„Aşa cum am menţionat şi la momentul lansării strategiei noastre, unele dintre principalele obiective sunt diversificarea serviciilor oferite şi explorarea oportunităţilor de creştere regională pentru a ne consolida poziţia pe piaţă. Una dintre oportunităţi s-a concretizat prin parteneriatul cu EsyaSoft, care ne va permite să aducem o nouă dimensiune activităţii Grupului Electrica, pentru România şi pentru noi toţi”, adaugă Alexandru Chiriţă.

Capitalul social iniţial al societăţii nou înfiinţate va fi în valoare de 90.000 de lei, urmând ca cei doi acţionari să asigure ulterior finanţarea pentru dezvoltarea activităţii. Modalitatea de finanţare va fi reglementată printr-un acord între acţionari (Shareholders’ Agreement - SHA), suma iniţială previzionată de către părţi fiind de 100 de milioane de euro, contribuţia celor doi acţionari fiind proporţională cu cota deţinută.

„Parteneriatul încheiat cu Electrica ne permite să aducem cele mai avansate tehnologii din domeniul energiei verzi în România şi să amplificăm angajamentul nostru pentru inovaţie şi sustenabilitate. Ne propunem să contribuim semnificativ la dezvoltarea unei infrastructuri energetice moderne şi eficiente, care va sprijini tranziţia către o economie verde şi va genera beneficii economice şi sociale pe termen lung. Suntem încrezători că această colaborare va aduce valoare adăugată ambelor părţi şi va consolida poziţia României ca jucător regional în sectorul energiei regenerabile”, afirmă Bipin Chandra, CEO EsyaSoft Holding Ltd.

EsyaSoft Holding Ltd. este o filială a International Holding Company (IHC), Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite, specializată în furnizarea de soluţii de modernizare şi automatizare a reţelei electrice prin tehnologii smartgrid, infrastructura avansată de contorizare, infrastructură de încărcare a vehiculelor electrice, stocarea energiei şi implicarea consumatorilor, reţea de comunicaţii, IT, IoT şi soluţii avansate de analiză şi inteligenţă artificială pentru utilităţi de energie, gaz şi apă. EsyaSoft are birouri în peste 10 ţări, inclusiv în Emiratele Arabe Unite, India, Azerbaidjan, Ţările de Jos, Regatul Unit şi SUA, deservind peste 35 de companii globale de utilităţi.

Electrica are 5,5 mld. lei capitalizare şi este deţinută în proporţie de 49,8% de statul român, prin Ministerul Energiei. Acţiunile EL se tranzacţionează în creştere cu 40,9% de la începutul anului, pe fondul unor tranzacţii de 380,7 mil. lei, arată datele BVB.

Compania a raportat pentru primul trimestru de anul acesta un profit net de 127,7 milioane de lei, în contextul în care emitentul a înregistrat o pierdere netă de 43 de milioane în T1/2023. Veniturile operaţionale au ajuns la 3,5 miliarde de lei, cu 36,7% mai mari decât în perioada similară de anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels