Burse - Fonduri mutuale

Bursa este foarte volatila, asa ca nimeni nu risca sa spuna ce va fi „maine”

Bursa este foarte volatila, asa ca nimeni nu risca sa spuna ce va fi „maine”
24.05.2010, 23:08 53

Perceptia acestora s-a schimbat puternic fata de inceputulanului, cand majoritatea brokerilor mizau pe cresteri de cel putin20-30%.

"E greu de spus in puncte unde se vor situa indicii lasfarsitului anului. Cred ca pentru BET putem vorbi de o variatiecuprinsa intre plus minus 10% fata de inceputul acestui an, iarpentru BET-FI care este ceva mai volatil, un interval ar putea fiplus minus 20%. Chiar daca o sa vedem o volatilitate mare in piata,cu variatii ample pe indici, nu cred ca o sa asistam la miscaridramatice", a apreciat Mihai Muresian, trader in cadrul societatiide intermediere Intercapital Invest.

In prezent, indicele BET, al celor mai lichide zece titluri dinpiata, inregistreaza o apreciere de 4,5% fata de decembrie 2009, intimp ce societatile financiare, grupate sub BET-FI, inregistreazapierderi de 12,4% fata de ultimul nivel de anul trecut.

"Pe termen scurt ma astept ca piata locala sa continuecorectiile, iar undeva prin vara sa atinga minimele pentru acestan, dupa care sa reia cresterile. Din toamna sper sa vedem orevenire la nivel de indici astfel incat pentru 2010 sa vedem maidegraba o evolutie laterala", a adaugat Muresian.

Titlurile au inregistrat cea mai mare parte a corectiilorintr-un timp extrem de scurt, in primele doua saptamani ale luniimai, odata cu accentuarea crizei din Grecia. Toate pietele bursiereeuropene au inregistrat in aceasta perioada scaderi, pe fondulamplificarii temerilor cu privire la o posibila incapacitate deplata a Greciei si o eventuala dezintegrare a zonei euro.

"Intreaga evolutie pentru acest an pentru piata locala vadepinde in cea mai mare masura de contextul economic international.Daca vedem o inrautatire a economiilor europene, este foarteprobabil sa vedem corectii ample in piata. La fel si pe intern,daca economia romaneasca nu va da semne de revenire, este foarteputin probabil ca indicii sa revina pe crestere. Piata locala se vadecorela fata de pietele internationale doar in ceea ce privesterezultatele companiilor, investitorii fiind mult mai atenti lacompaniile din strainatate", a mai spus Muresian.

Cele mai mari scaderi de la inceputul anului au fostinregistrate de titlurile Prodplast Bucuresti (PPL), de aproape60%. Corectia s-a datorat in principal revenirii titlurilor latranzactionare la inceputul acestui an, dupa ce au fost sistate maibine de un an, perioada care a coincis cu prabusirea bursei din2009.

"Volatilitatea este atat de mare atat pe piata locala, cat si pepietele internationale, incat cred ca nimeni nu-si mai facestrategii pentru urmatoarele sase luni. Investitorii locali s-ausofisticat si intra si ies mult mai repede din piata. Cine vrea safaca bani pe Bursa in perioada asta trebuie sa fie dispus sa steain piata cel putin cinci ani de acum incolo, timp necesareconomiilor sa revina puternic pe crestere. Mai putin de 10% dininvestitori cred ca sunt dispusi sa stea atat de mult in piata", aapreciat si Mihai Chisu, broker la societatea de intermediere IFBFinwest.

Pe ce mizeaza brokerii:

  • Titlurile din sectorul financiar, precum SIF-urile, BancaTransilvania (TLV) si BRD, care asigura o siguranta mai mare laiesirea din piata, actiunile fiind printre cele mai lichide dinpiata.
  • Actiunile din sectorul constructiilor, precum Dafora Medias(DAFR), Condmang Brasov (COMI) si Teraplast Bistrita (TRP), care aupotential mare de crestere, odata cu primele semnale derevenire.
  • Companiile din sectorul energetic precum OMV Petrom (SNP) sisocietatile de utilitati Transgaz (TGN) si Transelectrica (TEL), inconditiile reluarii cresterii economie, care ar duce la o cresterea consumului de energie.
  • Strategii pe termen scurt, in conditiile in care piata vaevolua extrem de volatil in acest an pe fondul stirilor referitoarela economia nationala, dar si la climatul economic international.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO