Burse - Fonduri mutuale

Bursa este tot mai amorţită, iar incertitudinea de pe pieţele externe ţine investitorii în şah

Bursa este tot mai amorţită, iar incertitudinea de pe pieţele externe ţine investitorii în şah

Autor: Stefan Musgociu

03.04.2012, 00:04 509

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,21% (indicele BET-C), într-o piaţă în care şase tranzacţii negociate cu acţiuni Fondul Proprietatea (FP), SIF Oltenia (SIF5), BRD, SIF Moldova (SIF2) şi Banca Transilvania (TLV), au asigurat aproape trei sferturi din rulajul de 42 mil. lei (9,65 mil. euro).

Brokerii cred că deal-urile au fost realizate între unele fonduri, cel mai probabil administrate de aceeaşi companie, bazându-se pe faptul că au fost efectuate într-un interval scurt de timp şi la preţuri foarte apropiate de ultimele cotaţii de vineri, când a fost şi final de trimestru.

"Evoluţia a stat sub auspiciul cifrelor macroeconomice din Europa publicate în prima parte a zilei. Astfel, după o deschidere marginal pozitivă, evoluţia burselor a fost afectată de publicarea sub aşteptari a unui indice care reflectă preţurile la producători în Franţa, indice care a atins minimul ultimelor 33 de luni. La scădere au contribuit şi datele privind şomajul în Italia, peste aşteptări. Cred că agitaţia în piaţă va începe în apropierea datelor AGA de la SIF-uri, când investitorii vor începe să acumuleze pe ultima sută de metri", a declarat Radu Profeanu, broker la Tradeville.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, avea o scădere nesemnificativă, de 0,09%, iar indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, era în stagnare.

Titlurile Fondului Proprietatea au rămas cele mai lichide din piaţa principală, cu operaţiuni de 2,9 mil. lei, iar preţul a crescut cu 0,51%, la 0,597 lei. Acţiunile OMV Petrom au consemnat al doilea rulaj din piaţă, de 1,4 mil. lei, iar preţul a avansat cu 0,51%, la 0,417 lei.

"Investitorii sunt atraşi de «poveşti de succes», iar Petrom este o acţiune defensivă, care dă dividend şi este la 10% faţă de maximul anului trecut. Luând în considerare că volumul pe aceste acţiuni a început să crească din 0,38 lei, consider că evoluţia a fost normală. La BRD am mai văzut nişte deal-uri în ultima perioadă. Conform analizei tehnice, cotaţia de 10,5 lei/acţiune poate fi confirmată grafic drept un suport important care acţionează ca un minim local, ceea ce determină investitorii să ia în calcul acumularea de acţiuni", a mai spus brokerul.

Pe piaţa principală, acţiunile BRD au înregistrat un rulaj de doar 3.700 de lei, iar preţul a crescut cu 0,94%, la 10,75 lei.

Titlurile SIF Oltenia au scăzut cu 0,36%, pe un rulaj de 773.000 de lei, iar acţiunile SIF Moldova au coborât cu 0,77%, pe o lichiditate de 448.000 de lei.

În acelaşi timp, titlurile Băncii Transilvania au înregistrat o corecţie de 1,31%, iar operaţiunile au cumulat 396.000 de lei.

La închiderea pieţei principale de la BVB, bursele vest-europene evoluau incert, iar majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est erau în scădere cu până la 0,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO