Burse - Fonduri mutuale

Bursă. ETF-ul cu acţiuni româneşti al croaţilor de la InterCapital AM a început tranzacţionarea la BVB. CEO: Pentru a marca intrarea noastră pe piaţa de capital din România suspendăm comisionul de administrare, deja cel mai mic de pe piaţă, pe toate cele trei pieţe până la 31 iulie

Foto: Ivan Kurtovic, Presedintele Consiliului de Administraţie al InterCapital AM

Foto: Ivan Kurtovic, Presedintele Consiliului de Administraţie al InterCapital AM

Autor: Tibi Oprea , Liviu Popescu

30.05.2024, 00:03 642

Din 29 mai 2024, investitorii de la Bursa de Valori Bucureşti pot lua expunere directă pe cel mai important coş de acţiuni de la bursa locală – care include cele mai lichide 20 de companii, precum Hidroelectrica, Petrom, Banca Transilvania, cât şi randamentul net al dividendelor acordate de aceste companii – prin intermediul unui fond deschis de investiţii tranzacţionabil (Exchange Traded Fund sau ETF) administrat de o companie din afara României.

InterCapital Asset Management, cel mai mare administrator de investiţii independent din Croaţia, cu active de circa 500 mil. euro şi Investimental, cel mai nou broker din piaţa de capital din România, au listat miercuri ETF-ul InterCapital BET-TRN UCITS (simbol ICBETNETF). Investimental acţionează şi ca market maker pentru ETF. „Pentru a marca intrarea noastră pe piaţa de capital din România vom suspenda comisionul de administrare pentru ETF-ul nostru pe toate cele trei pieţe. Acest comision, care este deja cel mai mic de pe piaţă, va fi eliminat până la 31 iulie, promovând astfel şi mai mult acest produs în rândul investitorilor locali. Privind în viitor, ne angajăm să inovăm continuu şi suntem încântaţi să anunţăm introducerea de noi produse la BVB. Credem că dedicarea noastră, combinată cu performanţa remarcabilă a pieţei de capital din România, vor fi în beneficiul tuturor participanţilor din piaţă, stimulând competitivitatea la nivel local şi, mai important, oferind comunităţii globale de investitori o expunere mai mare la această piaţă extrem de performantă”, a spus Ivan Kurtovic, Presedintele Consiliului de Administratie al InterCapital AM.

O unitate de fond a plecat de la 74 de lei în prima şedinţă, faţă de circa 22.500 de lei cât ar fi expunerea directă pe cele mai lichide şi importante companii listate, excluzând comisioanele de tranzacţionare. Tranzacţiile cu unităţi de fond ICBETNETF au trecut de 2,4 mil. lei. Prin intermediul acestui ETF şi investitorii de la Bursa de Valori din Zagreb şi cea din Ljubljana pot lua expunere pe blue chip-urile româneşti. „Faptul că Intercapital vine acum cu acest produs şi îl listează la Bucureşti ne confirmă că şi alţi jucători văd potenţialul de aici”, spune Adrian Tănase, CEO-ul Bursei de Valori Bucureşti.

BET-TRN reprezintă „Total Return Net”, ceea ce înseamnă că indicele reflectă nu numai evoluţiile preţurilor acţiunilor acestor blue-chip-uri, dar presupune şi reinvestirea dividendelor nete. Astfel, dividendele primite vor fi reinvestite automat în aceleaşi acţiuni care le-au generat.  Preţul unei unităţi de fond în primele minute de tranzacţionare este de 74,53 lei pe unitate, pe tranzacţii de 1 mil. lei, arată datele BVB. Cu această sumă, investitorul ia expunere pe întreg coşul de acţiuni din BET. Spre comparaţie, suma estimată pentru replicarea indicelui BET de către un investitor de retail este de aproximativ 22.500 de lei, excluzând comisioanele de tranzacţionare. „De ce să cumperi fonduri cu expunere pe S&P500 când poţi cumpăra pe BET, care are evaluări mai bune, randamente mai mari şi fundamente macro mai stabile”, spune Ivan Kurtovic, preşedinte Intercapital, în conferinţa de presă organizată miercuri în Bucureşti cu ocazia lansării ETF-ului. De ce România? “Dimensiunea şi potenţialul pieţei”.

Acesta este al treilea ETF listat la BVB, dar primul administrat de o companie străină. Patria Asset Management administrează celelalte două ETF-uri, unul cu expunere pe BET, iar altul pe BET-NG. Cumpărarea şi vânzarea unităţilor de fond se poate realiza prin intermediul oricărui intermediar autorizat, folosind aceeaşi procedură prin care se cumpără şi se vând acţiuni sau obligaţiuni la bursă.

Odată cu lansarea noului ETF, Investimental, Market Maker-ul ETF-ului, va oferi clienţilor o reducere a comisionului de tranzacţionare pentru o perioadă nedeterminată. Astfel, investitorii vor putea achiziţiona ETF-ul plătind un comision redus de tranzacţionare de 0,26%, pe lângă comisionul standard ASF de 0,04%. Comisionul total este aşadar de 0,3% prin Investimental.

„Marcăm astăzi începutul unei prietenii şi poveşti de succes pe Bursa de la Bucureşti. Suntem primul broker înfiinţat în România în ultimii 15 ani şi asta spune multe. Ne bucurăm că am început acest proiect în urmă cu 2 ani şi am lansat serviciile Investimental în iunie anul trecut. Suntem astăzi aici cu un produs care îşi propune ceea ce Investimental vrea să realizeze: să înlesnească accesul la investiţiile bursiere, să educe publicul”, a spus Mihaela Bîciu, director general Investimental.

De ce să investească cineva prin ETF? “Cei care investesc sau se gândesc fac acest lucru pentru diversificare, riscul este diminuat, comisioanele sunt mici şi pentru că nu există costuri ascunse”, a spus ea prezentând rezultatele unui studiu realizat de Investimental. Investitorii vor putea cumpăra unităţi de fond în BET-TRN UCITS prin intermediul tuturor intermediarilor autorizaţi la Bursa de Valori Bucureşti plătind comisioanele standard.

Pe lângă comisionul de tranzacţionare aplicabil la achiziţionarea unităţilor de fond, InterCapital va aplica un cost de administrare de 0,6% pe an, menţinând cheltuielile totale anuale sub 1%. Menţinerea costurilor la un nivel redus asigură faptul că investitorii beneficiază efectiv de performanţa pieţei, maximizând potenţialul de creştere al investiţiilor lor.

Activele curente administrate de ETF-ul care urmăreşte BET-TRN au depăşit deja 8 milioane de euro de când InterCapital Asset Management a lansat ETF-ul pe indicele BET-TRN în regiune, ETF-ul fiind tranzacţionat în euro la Bursa de Valori din Zagreb din 31 mai 2023 şi la Bursa de Valori din Ljubljana din 23 ianuarie 2024. InterCapital se aşteaptă ca activele administrate să depăşească 30 de milioane de euro până la sfârşitul anului 2024, datorită interesului crescut atât pe plan local, cât şi internaţional.

De la începutul anului 2024, indicele BET-TRN a înregistrat o creştere de 17%, depăşind performanţele înregistrate de S&P 500 şi STOXX Europe 600, datorită rezultatelor solide obţinute atât de acţiunile defensive, cât şi de companiile antreprenoriale incluse în indicele BET. „Trebuie să creăm piaţa primară, produse, iar ceea ce se întâmplă astăzi este în sensul lărgirii pentru a atrage investitori. Există potenţial, dar nu se poate materializa dacă nu avem mai mulţi români care investesc şi mai multe companii care se listează. Se poate materializa doar când vom avea o comunitate domestică de investitori foarte puternică. Nu ne putem baza – şi nici investitorii străini nu îşi doresc asta – pe fluxurile străinilor. Este obligatoriu să avem o bursă mare şi business în acest domeniu. Un astfel de produs este perfect aliniat cu acest deziderat pe care îl avem. Majoritatea celor care investesc pe bursă vor să ia o anumită expunere, în mod lichid, iar existenţa ETF-urilor este obligatorie”, a spus Adrian Tănase.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels