Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Ce fac acţiunile Enel, companie listată la Milano care a vândut activităţile din România şi la care Fondul Proprietatea încă mai are deţineri. Declin de 6% în ultimul an, pe o bursă în creştere cu 14%.

Bursă. Ce fac acţiunile Enel, companie listată la...

Autor: Eduard Ivanovici

18.04.2023, 07:00 411

Cu 13% au crescut acţiunile grupu­lui de utilităţi Enel SpA pe bursa italiană de la începutul anului, la o valoare de piaţă de 55,4 miliarde de euro, arată datele MarketWatch. În ultimele 12 luni, dinamica este de mi­nus 6%. Prin comparaţie, indicele FTSE-MIB de la Milano are plus 14% în 2023 şi plus 11% în ultimul an.

Compania a avut venituri de 140,5 mld. euro anul trecut, în urcare cu 63,9% prin comparaţie cu 2021, şi EBITDA (câştiguri înainte de do­bânzi, taxe, depreciere şi amortizare) de 19,9 mld. euro, plus 15,6% de la an la an, conform unui comunicat de presă al Enel. Datoriile financiare nete au ajuns la 60,1 mld. euro, în creştere cu 16,2%, iar profitul net la nivel de grup a atins 5,4 mld. euro, în coborâre cu 3,6%, dar peste estimă­rile companiei de 5-5,3 mld. lei.

Săptămâna trecută, guvernul italian – acţionar majoritar – l-a propus pe Flavio Cattaneo pe postul de director general al Enel după ce compania a fost condusă de Francesco Starace, care a avut trei mandate la cârma grupului. În timpul fostului CEO, compania a raportat creşteri considerabile ale nivelului datoriilor. Anterior, Cattaneo a lucrat la operatorul de sisteme de transport Terna, Telecom Italia şi compania feroviară Italo SpA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO