Corecţiile ex-dividend la companii mari precum Hidroelectrica, Petrom, BRD şi Nuclearelectrica au fost mai mici decât valoarea dividendelor acordate, ceea ce semnalează consolidarea trendului pozitiv şi iniţiativă din partea cumpărătorilor, spun brokerii consultaţi de ZF.
„Până acum, a fost o decizie înţeleaptă ca investitorul să rămână pe acţiuni la data ex-dividend, întrucât în multe cazuri preţul nu a scăzut integral cu valoarea dividendului distribuit“, spune Marcel Murgoci, director de tranzacţionare al Estinvest.
Următoarea mare companie care va trece prin data ex-dividend va fi Banca Transilvania, pe 13 iunie, când preţul acţiunilor ar trebui să se corecteze cu 6,6% pentru a reflecta faptul că investitorii care cumpără după această dată nu mai beneficiază de dividendul brut de 1,733 lei pe acţiune.
Teoretic, aceast ajustare reflect transferul de valoare ctre acţionarii eligibili la data de înregistrare, dar în practic, dinamica pozitiv a pieţei – dat de sentimentul şi aştepătrile vizavi de o companie - pot diminua aceast corecţie sau chiar o pot anula parţial.